Tiderna förändras, arbetslivet förändras. Gig-ekonomin växer och människor längtar efter flexibla arbeten samtidigt som många vill specialisera sig och inte ”göra allt” för att istället få fokusera på några saker. Single-tasking är det nya och vi satsar mer på kvalitet än kvantitet. För att ha fullt fokus på företagets mål kan det vara klokt att hyra in det som inte är företagets kärnverksamhet. . En virtuell assistent (VA) kan exempelvis sköta företagets sociala medier eller andra administrativa sysslor som tar tid från kärnverksamheten.

Att arbeta som virtuell assistent (Virtual Assistant) gör det möjligt för dig att vara digital nomad och ha friheten att jobba varifrån i världen som du vill. Från stranden i något varmt land, eller i den djupa skogen i norr. För att bli anlitad behöver du naturligtvis kunskap inom diverse områden och du får grunderna hos oss genom den här utbildningen. Efter utbildningen kan du arbeta på bred front som egen företagare eller anställd, alternativt välja att fördjupa dig inom något område på egen hand. Framtida yrkestitlar som virtuell assistent kan vara content manager, social media manager, webmanager, PA (personal assistant), eller liknande.  

Kalix folkhögskola – först i Sverige med utbildning för virtuella assistenter! 

Berättigar till studiemedel (CSN): Ja
Utbildningsfakta: 1 år. Distansstudier med träffar.
Träff: Stockholm 30-31 augusti 2022, Kalix 14-16 februari 2023
Zoom varje vecka: Tisdag och torsdag förmiddag
Heltid: 29 augusti- 23 december 2022, 2 januari – 2 juni 2023
Antagningskrav: Lägst gymnasiet.
Ansökningsperiod: 1 januari – 15 april 2022
Frågor: Pia Nyberg | pia.nyberg@kalixfolkhogskola.se | 070-270 15 73
Instagram: @virtuell.assistent.kalix.fhsk
FAQ: Svar på vanliga frågor 

Utbildningen som startar 2022 är full och inga fler tas in. Välkommen att söka igen 1 januari-15 april. Skriv gärna upp dig på att prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du mejl när vi öppnar igen för nya ansökningar. Följ oss på Instagram @virtuell.assistent.kalix.fhsk för att få glimtar från utbildningen.


Utbildningens mål

Efter avslutad utbildning/kurs ska deltagaren ha fått med sig kompetens med tyngd på administration, sociala medier och grundläggande bokföring.  

Utbildningstid

Två terminer (39 veckor). Utbildningen startar varje höst.

Studieform

Distansstudier på helfart, omfattande två terminer. Du studerar varifrån i världen du själv väljer men det är obligatorisk närvaro på träffarna i Kalix och i Stockholm. Under träffarna anordnas föreläsningar blandat med erfarenhetsutbyte inom gruppen.

Vi ses också digitalt varje vecka, räkna med förmiddagar tisdagar och torsdagar. Utöver dessa tider arbetar du med diverse uppgifter på egen hand. Räkna med att du behöver 30-40 timmar per vecka i snitt för dina studier. 

Praktik om totalt 6 veckor ingår i utbildningen och deltagaren ordnar själv en plats på hemorten. 

Innehåll

Kursen innehåller teoretiska och praktiska delar inom följande områden:

 • Företagande och ekonomi
 • Företagsadministration   
 • Sociala medier
 • Podcast 
 • WordPress  
 • Digital marknadsföring
 • Stillbild och rörlig bild
 • Videomöte, videoföreläsning
 • Etik och källkritik på nätet 
 • Praktik på hemorten 
 • Friskvård
 • Folkbildningens grunder: demokrati, mångfald, jämlikhet, delaktighet

Kurslitteratur/kostnader

Undervisningen är avgiftsfri. Vi tar ut en serviceavgift (1400 kr) för visst läromedel, digitalt material och en del måltider vid träffarna i Kalix. Du behöver själv skaffa övrigt material och litteratur och du får en lista på det vid kursstart. 

Resor och eventuell logi i samband med träffarna tillkommer. I Kalix är du välkommen att boka boende på vårt fina, nyrenoverade vandrarhem, under träffarna på skolan. Varje rum har egen WC och dusch. 

Utrustning

Endast mobil eller läsplatta räcker inte för att klara utbildningen, du behöver ha tillgång till en dator som

… du kan ta med till träffarna
… har webbkamera (eller om du kompletterar med en extern webbkamera)
… har mikrofon

Då vi har många videomöten behöver din uppkoppling till internet fungera bra. Gå in och mät din kvalitet på Bredbandskollen

Uppgifterna i videoredigering kräver viss kapacitet i din dator. Här ser du exempel på program som kan komma att användas och dess systemkrav.

Intyg

Efter avslutad och godkänd utbildning erhåller du ett kursintyg. För att bli godkänd på utbildningen krävs att du:

 • deltagit aktivt på träffarna, fysiskt och digitalt
 • genomfört och fått godkänt på teoretiska uppgifter
 • genomfört och fått praktiken godkänd

Utbildningsnivå

Eftergymnasial.

Studiemedel

Utbildningen berättigar till studiemedel. Kontakta CSN direkt för mer information. CSN:s hemsida.

I media och på nätet:

Ansökan

Förbered så du har allt som ska skickas med vid ansökan (betyg, personligt brev, CV, aktuellt personbevis).

Ansökan är öppen 1 januari – 15 april. Ansökan är därför nu stängd.

Skriv gärna upp dig på att prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du mejl när vi öppnar igen, nästa år, för nya ansökningar.

Kontakt/lärare

Pia Nyberg, e-post: pia.nyberg@kalixfolkhogskola.se och telefon 070-270 15 73.

Har du frågor rent tekniskt om din ansökan i Schoolsoft? Kontakta expeditionen: info@kalixfolkhogskola.se eller 0923-666 10.  

Pod

I utbildningen ingår det ett moment att deltagarna ska göra pod. Caroline och Hedda gjorde detta och valde att det skulle handla om utbildningen så lyssna gärna på det avsnittet (deras första). Fortsättningsvis ska de podda varannan vecka och det kommer handla om VA. Gå in på deras Instagram så ser du i stories hur du hittar till podden.

Nyhetsbrev

Vill du få mejl om när nästa ansökningsperiod är igång, eller om liknande utbildningar? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev: