Start | Studieplan | FAQ | Tidigare deltagare | Ansökan | Kostnader | Instagram | Kontakt
FAQ = Frequently Asked Questions
Jag har inte fått något svar
Hotmail verkar inte gilla vår server, så om du har kontaktat oss via Hotmail och inte fått svar, kolla i din skräpkorg om du har fått svar. Har du sökt till oss, så kommer du kunna hitta vissa meddelanden om du loggar in på Schoolsoft.
Är träffarna obligatoriska?
Vi har en fysisk träff i Kalix och en i Stockholm och det är obligatoriskt att du är med på dessa. Just träffarna brukar många vara pirriga inför, men efteråt så känner deltagarna att det är grunden för den fina gemenskapen som blir i klassen – och för framtida viktiga nätverk.
Vi har digitala träffar varje vecka och dessa är också obligatoriska att delta i. Dessa träffar är på förmiddagarna, tisdagar och torsdagar. Vissa av de digitala möten kommer utgå och det får ni veta i förväg, men räkna alltid med att det blir möten. Under mötena deltar ni aktivt och har webkameran påslagen. Det är viktigt at du har ett välfungerande internet och lugnt omkring dig. Du kan kolla din uppkoppling på Bredbandskollen.
Får jag prata med någon som går kursen?
Vi har inget sådant tillfälle inplanerat just nu. Om det blir så, så kommer det att informeras om på Instagram.
Hur många platser finns det?
Det finns 15 platser till utbildningen. 2021 var det 81 personer som sökte, år 2022 var det 71 personer.
Vem får förtur till utbildningen?
I utbildningen till för ”Virtuell assistent” ska du ha lägst gymnasieutbildning, godkänt i svenska och engelska, samt ha viss datorvana. Det är en grundutbildning så du behöver inte ha övriga förkunskaper i ämnena, men OM du har kunskap i vissa områden, berätta gärna det i ditt personliga brev. Vi försöker få till en klass med blandade erfarenheter då vi tycker att olikheter berikar och att dela med sig är en viktig del av folkbildningen. Berätta i ditt personliga brev vad du kan bidra med, vad du tycker att du saknar och vad tror du att det skulle innebära om du kom in på utbildningen
I övrigt så spelar inte betyg någon roll vid uttagningen utan vi följer riktlinjerna här: antagning till folkhögskola.
När får jag veta om jag har kommit in?
Efter att ansökningstiden är slut går vi igenom alla ansökningar. Eventuellt kontaktar vi dig med kompletterande frågor. Observera att våra mejl ibland hamnar i skräpkorgen (speciellt om du har en Hotmail-adress) så kolla där emellanåt. Vi arbetar skyndsamt med antagningarna men hur lång tid det tar innan besked beror naturligtvis på hur många som söker och lärarnas övriga arbetsuppgifter den aktuella perioden. Oftast hinner vi få ut ett första besked i mitten av maj. Vi mejlar ut svaret och det syns även om du loggar in på Schoolsoft.
Vilka söker/blir antagna?
Våra första år har det varit ganska spritt fördelat i åldrarna på de som sökt. De som varit äldst har varit straxt över 50 och de som är yngst omkring 20 år. I andra kurser har vi tidigare haft med pensionärer och hur det blir hösten 2022 får vi se. Det är inte bara ålder vi väger in när vi sätter ihop en klass.
Är det mycket grupparbeten?
Inom folkhögskolan anser vi att lärande i grupp berikar och att alla kan bidra, yngre som äldre. Vi har därför grupparbeten och gruppdiskussioner kontinuerligt. Läs gärna mer om folkhögskola här.
Hur är det att plugga på distans?
Kursen innehåller viss studieteknik men du behöver ha god självdisciplin för att studera på distans.
Varje måndag får du ut alla uppgifter för veckan och så har du (oftast) till söndag att slutföra dem. Förutom de obligatoriska träffarna så bryr vi oss inte om du pluggar på natten eller dagen, vardagen eller helgen, så länge du håller deadlines. Deadlines är oerhört viktig – speciellt inför att kunna arbeta som virtuell assistent då kunderna tar för givet att du gör det du lovar.
Istället för att du går till en skola varje dag och befinner dig i ett klassrum, behöver du ha ro att sitta med uppgifter varje dag och studera. En del blir förvånade att studierna tar så mycket tid, men det är verkligen heltidsstudier och du behöver räkna med 30-40 timmar per vecka. Exakt tid beror på hur studievan du är och hur mycket tidigare erfarenhet du har inom ett område.
Kan jag få ett mer detaljerat innehåll
Det material som vi kan dela med oss av hittar du här på hemsidan, vi har inget mer att ge ut i förväg. Innan kursstart får deltagarna mer information om kursupplägget samt en lista på kurslitteraturen.
Det är viktigt att förstå att utbildningen är en grundutbildning. Deltagarna får en inblick i många olika områden men på ett år så hinner vi inte fördjupa oss i allt. Det går att jobba på uppdrag med att kunna lite om mycket, men den del kommer vilja specialisera sig efteråt inom ett eller flera områden. Flera deltagare har upptäckt helt nya områden som de vill fortsätta med.
Efter utbildningen
Utbildningen startade 2021 så vi har inte så mycket statistik kring vad som händer efter utbildningen än. När vi har haft liknande utbildningar har flera företagare nämnt behovet av att kunna anlita en VA under åren, att kunna anlita någon några timmar varje vecka då småföretagare sällan har möjlighet till heltidsanställningar inom administration och sociala medier.
Det vi vet är att de flesta branscher har företag som inte har råd eller behov av en hel marknadsavdelning, eller ens en assistent/social media manager på heltid. Dessa kan då med fördel anlita en VA på skräddarsytt antal timmar.
Utbildningen är en grundutbildning och efteråt kan du välja att på egen hand fördjupa dig i något område – eller så jobbar du brett om du känner dig nöjd. Vi tror det finns en marknad för båda.
De allra flesta av våra VA kommer arbeta som egna företagare och specialisera sig på ett eller några av områdena som de studerar hos oss. Med driv och passion kan en VA nå långt. Ett eget företag blir sällan framgångsrikt från dag ett, utan det kräver arbete under en längre tid. Under utbildningen lär du dig grunderna inom företagande och vissa uppgifter kan du använda för att bygga en portfolio till ett framtida företag. Praktiken och andra uppgifter ger ofta kontakter och kontakter kan ge uppdrag.
Du kan söka anställning inom yrkena digital kommunikatör, social media manager och liknande. Det finns utbildningar som går djupare så du konkurrerar med personer som gått dessa utbildningar men det betyder inte att du är chanslös. Är ett företag imponerad av din portfolio så kan det göra att du får ett jobb – beroende på vad företaget söker.
En del väljer att se folkhögskolan som ett slags friår att göra något för sin egen skull och går sedan tillbaka till sitt tidigare jobb.
Vad händer om jag blir sjuk eller måste vabba?
Det är ju ganska vanligt att vi själva eller barnen blir sjuka så vi försöker lösa det på bästa sätt. Ibland är det grupparbeten och då kan det vara lite klurigare att lösa, men är det föreläsning så brukar de flesta föreläsare godkänna inspelning och så ser du det efteråt.
Vi vill att kameran ska vara på under videomötena, men om du är sjuk, eller har sjuka barn runt om så är det bättre att du är med utan kamera än inte alls.
Om det är en workshop med inhyrd föreläsare så kan det vara svårare, alltså när det är något ni ska utföra som uppgift under den tiden. Då kan vi få spara det momentet till den som är sjuk, till året därpå, och så gör du det med nästa klass. Det som händer är att du får ett ”studieintyg” och inte ett ”kursintyg” i juni, där det står att kursen inte är fullgjord. När du har gjort det som saknas så får du ditt kursintyg. Skulle du söka jobb på det intyget så brukar arbetsgivare vara förstående om du förklarar situationen, så det är ingen stor sak.
Samma sak gäller med träffarna, är du sjuk så kan det hända att du får göra om det året därpå med nästa klass, men det beror också på vad träffen innehåller och vilken tidigare erfarenhet du har. Säg att du är fotograf sedan tidigare och träffen handlar om fotografiska grunder, då kan vi troligen validera det.