Start | Studieplan | FAQ | Tidigare deltagare | Ansökan | Kostnader |  Instagram | Kontakt


Virtuell assistent

Tiderna förändras, arbetslivet förändras. Gig-ekonomin växer och människor längtar efter flexibla arbeten samtidigt som många vill specialisera sig och inte ”göra allt”. Single-tasking är det nya och vi satsar mer på kvalitet än kvantitet. För att ha fullt fokus på företagets mål kan det vara klokt att hyra in personal på timmar eller i perioder under året. En virtuell assistent kan exempelvis sköta företagets sociala medier eller andra administrativa sysslor som inte är företagets kärnverksamhet.

Att arbeta som virtuell assistent gör det möjligt för dig att vara en så kallad ”digital nomad” och ha friheten att jobba varifrån i världen som du helst vill. Från stranden i något varmt land, eller i den djupa skogen i norr. För att bli anlitad behöver du naturligtvis kunskap inom diverse områden. I den här utbildningen får du grunderna i ett flertal områden och du kan sedan arbeta på bred front eller välja att fördjupa dig inom något område på egen hand. De flesta som arbetar som virtuella assistenter är egna företagare men det finns anställningar att söka som exempelvis content manager, social media manager, administratör, webmanager eller liknande.

Kalix folkhögskola – först i Sverige med utbildning för virtuella assistenter!

Utbildningen sker på distans genom att du får uppgifter varje vecka digitalt. Vi ses på videomöten, oftast tisdagar och torsdagar 8.30-12.00 för föreläsningar, diskussioner, grupparbeten. Vi ses en gång i Stockholm och en gång i Kalix och dessa två träffar är obligatoriska. Vi har studerande som kommer från hela landet, från södra Skåne till norra Norrbotten och träffarna brukar vara mycket uppskattade.

Detta distansupplägg innebär att övrig tid är du fri att planera som det passar dig bäst – så länge du håller de deadlines som är satta. Deadlines på distansutbildning är lika viktigt som att närvara på en utbildning som du gör på plats i en fysisk skolbyggnad.

Utbildningsnivå

Eftergymnasial.

Utbildningstid och studieform

Utbildningen är på distans, helfart, två terminer (40 veckor) och startar varje höst.

Det är obligatoriskt att närvara fysiskt på våra två fysiska träffar (en i Kalix och en i Stockholm) samt vid våra digitala möten varje tisdag och torsdag förmiddag. Utöver dessa möten arbetar du med diverse uppgifter på egen hand. Räkna med att du behöver 30-40 timmar per vecka i snitt för dina studier.

Vi arbetar med uppgifterna på olika sätt och det varias mellan individuella inlämningar och uppgifter som görs i grupp. En del uppgifter görs för att ta in kunskap eller träna på olika verktyg. En del uppgifter kan användas för att bygga upp deltagarens framtida egna företag. Redovisningar växlar mellan att vara muntliga och ibland skriftliga.

Praktik om totalt 6 veckor ingår i utbildningen och deltagaren ordnar själv en plats på valfri ort. Praktiken utförs på plats på ett företag då vår erfarenhet är att deltagaren lär sig mest på det viset – även om målet är att senare kunna arbeta virtuellt.

Utbildningens mål

Efter avslutad utbildning/kurs ska deltagaren ha fått med sig en bred kunskap om den digitala världen främst gällande sociala medier, digital marknadsföring, podcast, foto, video och grundläggande företagskunskap. Utöver detta tillkommer moment om etik, källkritik, friskvård, och kunskap om folkbildningens grunder: demokrati, mångfald, jämlikhet, delaktighet.

Innehåll

Kursen innehåller teoretiska och praktiska delar inom främst följande områden:

 • Företagande och ekonomi
 • Företagsadministration
 • Sociala medier
 • Podcast
 • WordPress
 • Digital marknadsföring
 • Foto
 • Video
 • Etik och källkritik på nätet
 • Praktik på hemorten
 • Friskvård
 • Folkbildningens grunder: demokrati, mångfald, jämlikhet, delaktighet

Utrustning och material

För att kunna genomföra utbildningen behöver du själv skaffa kurslitteratur och du får en lista över det vid kursstart. En del finns på bibliotek och att köpa begagnat, en del måste du köpa nytt. Viss litteratur finns som ljudböcker.

Du behöver också en dator som

… du kan ta med till träffarna
… har webbkamera (eller om du kompletterar med en extern webbkamera)
… har mikrofon

Endast mobil eller läsplatta räcker inte för att klara utbildningen. Chromebook har visat sig fungera till det mesta men inte fullt ut till allt, så om du ska köpa en ny, överväg andra alternativ.

Då vi har många videomöten behöver din uppkoppling till internet fungera bra. Gå in och mät din kvalitet på www.bredbandskollen.se

Uppgifterna i videoredigering kräver viss kapacitet i din dator. Här ser du exempel på program som kan komma att användas och dess systemkrav: https://teckers.com/davinci-resolve-system-requirements/

Övriga kostnader

Själva undervisningen är avgiftsfri men vi tar ut en serviceavgift för visst läromedel, digitalt material och en del måltider och studiebesök vid träffarna i Kalix. Se hemsidan vad årets serviceavgift är.

Du behöver införskaffa kurslitteratur själv. En del finns på bibliotek eller begagnat att köpa, annat finns bara att köpa nytt. Senast skolstart får du en lista på aktuell litteratur.

Resor och eventuell logi i samband med träffarna tillkommer. I Kalix är du välkommen att boka boende på vårt fina, nyrenoverade vandrarhem, under träffarna på skolan. Varje rum har egen WC och dusch.

Intyg

Efter avslutad och godkänd utbildning erhåller du ett kursintyg. För att bli godkänd på utbildningen krävs att du:

 • deltagit aktivt på träffarna, fysiskt och digitalt
 • genomfört och fått godkänt på teoretiska uppgifter
 • genomfört och fått praktik godkänd

Studiemedel

Utbildningen berättigar till studiemedel. Kontakta CSN direkt för mer information.

Ansökan

Ansökningsperioden är  från 1 januari till mitten av april. Du hittar exakta datum och länk här under ansökningsperioden.

Tidigare år har många fler sökt än vad vi har haft plats för så det är extra viktigt att din ansökan är fullständig eftersom vi prioriterar kompletta ansökningar. Du behöver ladda upp alla handlingar samtidigt så du måste ha allt klart när du ansöker. Du kan inte komplettera efteråt via e-post eller post.

Du kan skanna eller fotografera dina handlingar på ett sätt så det är tydligt och läsbart.

Personligt brev laddas upp i något av formaten: PDF, Word, Google Documents, AnteckningarOBS! Notes och andra format kan vi inte ta emot.

Du ska bifoga

 • Personligt brev
 • CV
 • Personbevis (aktuellt från i år)
 • Skolbetyg

Går du en gymnasieutbildning just nu och får betyg efter sista ansökningsdag? Kontakta kursansvarig eller expedition och hör efter hur du kan göra.

Kontakt/lärare

Pia Nyberg, e-post: pia.nyberg@kalixfolkhogskola.se och telefon 070-270 15 73.

Har du frågor rent tekniskt om din ansökan i Schoolsoft? Kontakta expeditionen: info@kalixfolkhogskola.se eller 0923-666 10.

Print Friendly, PDF & Email