Hitta hit

Till Luleå/Kalix   |  Från Luleå till Kalix  |  Färdas inom Kalix


Vi har deltagare från hela Sverige (ibland även från andra länder!) och det finns olika sätt att ta sig till Kalix. Här kommer lite tips och länkar till dig som reser.

3 superduper tips:

  1. Ta kontakt med andra i din klass – om ni kan samåka eller åka delar av vägen tillsammans. Det blir säkert roligare – och kanske billigare.
  2. Kolla alltid upp om det finns reserabatter för studenter. Du som läser hos oss har rätt till Mecenat-rabatter, även om du inte har CSN.
  3. Stanna någon extradag eller två och turista i Norrbotten – eller Finland som bara ligger 5 mil bort!

Klicka på kartan så ser du exakt var vi finns. Med +knappen kan du zoom in.

Många i norr är vana att ta sig runt med bil men annars går ju både buss och tåg från och till många orter. Närmsta stora staden från Kalix är Luleå och det är till Luleå flyg, långfärdsbussar och längre tågresor går. Vissa buss- och tågturer går vidare till Kalix direkt, men sök på Luleå för flest alternativ.

Buss och tåg

Nattbuss Tapanis går från Stockholm till Kalix. Den åker längs med kusten och stannar vid flera orter längs vägen.

Tåg åker du med SJ till Luleå. Från 1 april 2021 går det några turer ändå till Kalix, med Norrtåg, så kolla även upp det alternativet.

För vidare färd till Kalix, se här för mer info.
För transport inom Kalix, se här.

Flyg

Ta flyg till Luleå Airport och sedan vidare därifrån till Kalix. Aktuella flygbolag ser du härKolla om det finns studentrabatter men utan det kan du ibland flyga för några hundralappar från Arlanda om du är ute i god tid. Priserna går upp ju närmare avresedatumet så boka snarast. 

Det är knöligt om det blir förseningar så även om du inte behöver vara på flygplatsen mer än en timme innan flygets avgång så är vår rekommendation två timmar innan flygets avgång (om du inte bor väldigt nära flygplatsen). 

Från flygplatsen Luleå Airport

Från flygplatsen tar du lokalbuss till Luleå busstation. Gå av vid Smedjegatan. Bussarna går vardagar ungefär varje kvart och det finns en hållplats utanför flygplatsen. Helger är det lite färre avgångar så kolla upp det. 

Därefter är det 5 min. promenad till busstationen

.

För vidare färd till Kalix, se här för mer info.
För transport inom Kalix, se här.

Ännu fler tips!

  • Boka inte sista tåget eller flyget till Luleå. Är det försenat kan det vara svårt att komma vidare till Kalix.
  • Boka flygbiljett så tidigt som möjligt. Inrikesflyg blir dyrare ju närmare datumet du bokar, inte billigare. Det kan vara bra att kolla med kursansvarig så tiderna för träffen är spikade innan du beställer biljetter.
  • Det är dyrt att äta och dricka på flygplatser. Spara pengar genom att ta med matsäck. Ta med en tom vattenflaska och fyll på efter säkerhetskontrollen (eftersom du inte får ta med vätska på flyget).

Bo och äta i Kalix

Om du bor på vandrarhemmet så finns kaffe och te att köpa där i en automat. Du kan laga mat i köket och där finns kyl och frys. Mittemot vandrarhemmet finns affären Handlarn i Näsbyn (Snurran) och på cirka 10 minuters promenad hittar du ICA Näsbyn. Båda butikerna har generösa öppettider.

I centrum finns flera restauranger om du inte vill laga maten själv.

På skolan

När ni är på skolan så är det bara några meter mellan våra olika hus. Frukost och lunch äts oftast i restaurangen om du inte har fått annat besked.

Välkommen till Kalix!