Vi har deltagare från hela Sverige (ibland även från andra länder!) och det finns olika sätt att ta sig till Kalix. Här kommer lite tips och länkar till dig som reser.

3 superduper tips:

  1. Ta kontakt med andra i din klass – om ni kan samåka eller åka delar av vägen tillsammans. Det blir säkert roligare – och kanske billigare.
  2. Kolla alltid upp om det finns reserabatter för studenter. Du som läser hos oss har rätt till Mecenat-rabatter, även om du inte har CSN.
  3. Stanna någon extradag eller två och turista i Norrbotten – eller Finland som bara ligger 5 mil bort!

 

Söderifrån till Kalix

Nattbuss Tapanis går från Stockholm till Kalix. Den åker längs med kusten och stannar vid flera orter längs vägen.

Från 1 april 2021 går det tåg till Kalix. Från tågstationen tar du lokalbuss eller taxi till skolan.

 

Söderifrån till Luleå

Ta flyg eller tåg till Luleå och sedan tar du dig därifrån, vidare därifrån till Kalix.

Tåg söderifrån åker du med Norrtåg eller SJ och går av i Luleå. Tågstationen ligger 5 minuters promenad från busstationen i Luleå. Från 1 april 2021 går det tåg till Kalix. Från tågstationen i Kalix tar du buss nummer 7.

Flyg till Luleå Airport. Aktuella flygbolag ser du här. Det är värt att jämföra priser varje gång du reser, flygbolagen har olika kampanjer, olika perioder. Från Luleå Airport åker du buss eller taxi till Luleå busstation.

 

Från Luleå till Kalix

Buss
Gul buss
Buss i Kalix

Länstrafiken Norrbotten trafikerar Norrbotten och genom länken hittar du aktuell tidtabell. Länsbussarna stannar vid busstationen i Kalix. Därifrån är det 2 km till skolan. De flesta bussarna stannar vid hållplatsen Centrumvägen  och då är du 400 m från skolan. Dubbelkolla med chauffören att den går till vägskälet. Följ Näsbyvägen så är du vid Folkhögskolan på ca 5 minuter.

Om du går av i centrum/busstationen så kan du åka stadsbuss (gula bussar) till skolan med linje 1 eller linje 4 (kvällstur). Bussen stannar vid skolan.

Helger kan stadsbussarna vara begränsade.

I Norrbotten finns inga skyltar inne bussarna om var du är, men chaufförerna hjälper dig gärna så prata med denne när du kliver på bussen.

Taxi

Föredrar du taxi hela vägen från Luleå Airport till Kalix folkhögskola så ringer du Kalix Taxi och bokar flygtaxi. Samma nummer om du åker taxi från Luleå tåg- eller busstation.

Priser april 2021 mellan flygplats och Kalix:

Delad flygtaxi: 1050kr(ej bokningsbart under pandemin-restriktioner)
Egen flygtaxi: 1530kr (under pandemin rekommenderas max 1-3 passagerare)
Stor Flygtaxi: 1810kr (används vid pandemi vid 4 passagerare)

Är ni några stycken så kan ni ju dela på en egen flygtaxi. Taxi från Kalix busstation till Kalix folkhögskola kostar 150-200kr.

Notera att det under pandemin råder restriktioner med max antal i bilar och i vanlig bil ska alla resenärer sitta i baksätet. Under pandemin råder även nattstängt (inga kontantkunder) mellan kl.21.00-08.00 varje dag.

Hyrbil

Det går bra att hyra bil på flygplatsen om du föredrar det. Kanske är ni några stycken som kan dela på kostnaden?

Samåkning

Ibland har du klasskamrater i Luleå eller närheten, eller som åker förbi Luleå nära i tiden som du kommer upp. Be kursansvarig att få kontakt med andra som reser upp samtidigt så kanske ni kan samåka.

 

Inom Norrbotten till Kalix

Många i norr är van att ta sig runt med bil men annars går ju både buss och tåg från och till många orter. Länstrafiken i Norrbotten går till både Luleå och Kalix. Du kan åka tåg med både Norrtåg och SJ.

 

Ännu fler tips!

  • Förseningar med anslutande tåg eller buss sker tyvärr. Så om du åker från annan plats än Stockholm och vidare via Arlanda, se till att ha god marginal mellan, gärna 2 timmar före flygets avgång. På hemvägen kan det vara värt att boka “ombokningsbar” tågbiljett utifall flyget skulle vara försenat från Luleå.
  • Boka inte sista tåget eller flyget till Luleå. Är det försenat kan det vara svårt att komma vidare till Kalix.
  • Boka flygbiljett så tidigt som möjligt. Inrikesflyg blir dyrare ju närmare datumet du bokar, inte billigare. Det kan vara bra att kolla med kursansvarig så tiderna för träffen är spikade innan du beställer biljetter.
  • Det är dyrt att äta och dricka på flygplatser. Spara pengar genom att ta med matsäck. Ta med en tom vattenflaska och fyll på efter säkerhetskontrollen (eftersom du inte får ta med vätska på flyget).

 

Bo och äta i Kalix

Om du bor på vandrarhemmet så finns kaffe och te att köpa där i en automat. Du kan laga mat i köket och där finns kyl och frys. Mittemot vandrarhemmet finns affären Handlarn i Näsbyn och på cirka 10 minuters promenad hittar du ICA Näsbyn. Båda butikerna har generösa öppettider.

I centrum finns flera restauranger om du inte vill laga maten själv.

 

Välkommen till Kalix!