
Virtuell assistent – Ansökan
Antagningskrav – grundkrav
För kursen till Virtuell assistent gäller följande krav för att kunna bli antagen.
- Du ska fylla minst 18 det år som kursen börjar.
- Du ska ha skickat in ansökan i tid. Om alla med reservplats har tackat nej så kan sena ansökningar bli aktuella.
- Du ska ha tillräckliga kunskaper i svenska och engelska för att kunna tillgodogöra dig kursen. Det betyder att du är godkänd i dessa ämnen på gymnasienivå. För SFI gäller godkänd i svenska på minst C-nivå.
Krav – för att klara utbildningen
För att i övrigt klara utbildningen måste du innan kursstart ha ordnat så du har följande:
- … en fungerande internetuppkoppling med god kvalitet.
- … en fungerande webbkamera. Det kan vara en inbyggd i din dator eller så köper du en extern.
- … en bra dator. Chromebook har visat sig vara otillräcklig för utbildningen på flera sätt. Till videodelen behöver din dator klara programmet “Da Vinci Resolve”. Du kan se systemkraven här. Prata med en elektronikhandlare om du är osäker på vad din dator har för kapacitet.
- … god teknisk kunskap eller kontakt med någon som har det. Med detta menas att du själv behöver kunna installera olika program till dator eller mobil under kursen, samt lösa eventuella problem med din dator, internet och webkamera så att dessa fungerar. Vi på skolan kan givetvis hjälpa dig till viss del, men vi har märkt att det ibland är svårt på distans med den här delen.
Förutom detta så är det viktigt att du kan samarbeta med andra då många uppgifter görs i grupp. Du behöver vara öppen för dela med dig och lyssna på andra i din studiegrupp. En del har dåliga erfarenheter av grupparbeten sedan tidigare men på den här utbildningen brukar det bli riktigt bra.
Att bifoga din ansökan
Du laddar upp alla handlingar samtidigt så det är viktigt att du har allt klart när du ansöker. Du kan inte komplettera efteråt via e-post eller post. Du kan skanna eller fotografera dina handlingar. Personligt brev laddas upp i något av formaten: pdf, word, google documents, anteckningar. OBS! Notes och andra format kan vi inte läsa. Utbildningen Virtuella assistent har 15-18 platser och tidigare år har många fler sökt (2021: 81 stycken, 2022: 71 stycken). Det är därför extra viktigt att din ansökan är fullständig eftersom vi prioriterar kompletta ansökningar. Du behöver ladda upp följande:
Personligt brev
I det personliga brevet beskriver du varför du söker just den här utbildningen, vad det skulle innebära om du kom och annat som du tror är viktigt för oss att veta. Det här är en grundutbildning så du behöver inte några förkunskaper men berätta och beskriv, om du har några förkunskaper som är relevanta för utbildningen.
CV
Kortfattat så är ett CV en beskrivning över vad du tidigare har studerat och arbetat med. Skriv datum vad du har gjort och vad skolor och arbetsplatser heter. Här kan du även skriva kontaktuppgifter till referenser. Ett CV ser likadant ut till alla ansökningar du gör.
Personbevis för studier
Personbeviset ska vara aktuellt och det beställer du enkelt från Skatteverket. Välj alternativet “Skriv ut via e-tjänst”. På så vis får du personbeviset direkt, nedladdat som en PDF till din dator. Du kan sedan ladda upp det i din ansökan. På så vis behöver du inte vänta på att det ska komma i posten och du får det direkt.
Skolbetyg
Du bifogar kopior på dina gymnasiebetyg samt om du har läst utbildningar efter gymnasiet. Går du en gymnasieutbildning just nu och får inte betyg innan sista ansökningsdag? Kontakta kursansvarig eller expedition och hör efter hur du kan göra.
Vad händer efter din ansökan?
Vi startar antagningsprocessen efter ansökningstidens slut. Om det är fler sökande till kursen än vad det finns platser gör skolan ett urval bland de sökande som uppfyller grundkraven. Skolans urval utgår från de som har flest av nedan punkter:
- Är eller riskerar att bli arbetslös.
- Ej har högskoleutbildning eller motsvarande.
- Har minst kunskaper i de olika ämnena i utbildningen.
- Bor i Norrbotten.
Om det fortfarande finns behov av att göra ett urval görs en lottning mellan de som uppfyller grundkraven. Senast den 31 maj får du besked om du har blivit antagen, eller om du hamnat på reservlista. Du kan endast hamna på reservlista om du uppfyller grundkraven för antagning (se ovan). Om du inte uppfyller kraven får du meddelandet ”Ej antagen” i Schoolsoft. Vi kontaktar dig via e-post med antagningsbesked men du kan även se din ansökningsstatus om du loggar in på Schoolsoft. Observera att våra mejl ibland hamnar i skräpposten, särskilt om du har angett en hotmail-adress. Här kan du läsa mer om antagningsprocessen. Har du ansökt och vill se status på din ansökan? Logga in här. Beslut om antagning fattas av kursansvarig. Om du inte blivit antagen och tycker att beslutet har fattats på fel grund kan du överklaga det till skolans rektor/styrelse. Här finns mer information om hur du gör om du vill överklaga.
Kontakt/lärare
Pia Nyberg, e-post: pia.nyberg@kalixfolkhogskola.se och telefon 070-270 15 73.
