Till flera utbildningar på Kalix Folkhögskola ska du skicka med ett personligt brev och ofta även ett CV.

Det är viktigt att du vet skillnaden på ett CV och ett personligt brev.

Ett personligt brev

Vi på folkhögskolan baserar inte antagningen på betyg så därför är ditt personliga brev väldigt viktigt. Personligt brev och CV ska komplettera varandra så upprepa helst inte, om det inte är helt nödvändigt.

I ditt personliga brev berättar du exempelvis:

  • Varför du söker utbildningen
  • Särskilda egenskaper/erfarenheter/kunskaper som är extra passande för utbildningen
  • Vad du saknar och tror att du får med dig i utbildningen
  • Vad du gör om du inte blir antagen
  • Undvik klyschor som ”jag gillar att ha många bollar i luften”, om du vill lyfta en egenskap, ge hellre exempel på när du varit särskilt strukturerad eller lyckats bra med något.

Försök att hålla brevet ”lagom långt”. Det behövs ju en del meningar för att få ihop ovan men skriv inte heller för långt, utan håll dig till det viktigaste.

Använd inte samma personliga brev till alla utbildningar och jobb du söker – brevet ska vara anpassat till det du söker.

Ett CV

Personligt brev och CV ska komplettera varandra så upprepa helst inte, om det inte är helt nödvändigt.

Ditt CV ska helst vara ett A4, men har du gjort många olika saker behöver det naturligtvis vara längre, men gör det inte längre för sakens skull.

CV är en förkortning av curriculum vitae och det betyder levnadsbeskrivning. Strukturera upp dina erfarenheter och utbildningar – gärna i kronologisk ordning så blir det lätt för läsaren att hänga med och se om det finns luckor. Om du har luckor i ditt CV så kan du berätta om det i ditt personliga brev. Det är även bra att ha med en sammanfattning och naturligtvis kontaktuppgifter.

Dela gärna in ditt CV i följande rubriker

Utbildning

Ange dina utbildningar i kronologisk ordning, helst i en tabell eller punktform så det blir tydligt. Skriv skolans namn, typ av utbildning samt datum som du genomförde det.

Erfarenheter

Här listar du i kronologisk ordning de jobb och praktikplatser som du har gjort. Även detta i punktform eller tabell.

Kontaktuppgifter

Telefonnummer, mejladress och postadress är ju självklart. Om du vill, även sociala medier och ett foto.

Övriga uppgifter

Beskriv mycket kort mer din personlighet och dina intressen utanför jobb och skola. Lägg till om du har körkort, varit aktiv i någon förening eller arbetat ideellt med något. Kanske har du lärt dig vissa saker på egen hand utan formella betyg – ta med det här.

Sammanfattning 

En del skriver också en sammanfattning med meningar, snarare än punkter. Här tar du med allt ovan och lyfter det som är särskilt relevant för just den aktuella ansökan.

Mallar

Det finns en uppsjö av mallar på nätet att ladda hem – använd en sådan om du vill.