Socialpedagog – mer information
Utbildningens innehåll
Samhällsutveckling och socialpedagogikens rötter
Kunskap om hur samhällets historiska förändringar påverkat människan. Kunskap om välfärdsstaten och socialpedagogikens framväxt.
Utveckling och socialisation
Kunskap om människans utveckling, ur olika teoretiska perspektiv med tonvikt på att vi är sociala varelser som formas men också är med och formar samhället och våra sociala sammanhang.
Grupprocesser, ledarskap och konflikthantering
Kunskap om grupper, gruppers utveckling och hur vi påverkas i grupp. Insikter om ledarskapets betydelse och träning i att ge och ta emot feedback. Deltagaren får kunskap om olika synsätt på konflikter
Kris och krishantering
Utvecklingskriser och traumatiska kriser, sorgereaktioner. Bemötande i kris
Kommunikation och samtalsmetodik
Kunskap om hur vi utvecklas till kommunicerande varelser. Grundläggande samtalsmetodik, aktivt lyssnande, kunskap om bland annat MI, KBT och coachande samtal på lösningsfokuserad grund.
Perspektiv på sociala problem
Kunskap om olika förklaringar till sociala problem, hur de uppstår och förändras.
Socialpedagogikens målgrupper
Kunskap om människor i utanförskap som söker en plats i samhället, elever i skolan, personer med funktionsvariationer, missbruk, kriminalitet, våldsutsatta, mm.
Socialpedagogens yrkesroll, kompetens och verksamhetsområden
Kunskap om bemötande och att bygga relationer, om värdegrund, etik och maktaspekter. Kunskap om gällande lagstiftning och viss kunskap i dokumentation.
Metoder och verktyg i socialt/socialpedagogiskt arbete
Deltagaren får kunskap om socialpedagogiskt arbete utifrån olika perspektiv; etiska, biologiska, psykologisk, socialpsykologiska, sociologiska/strukturella perspektiv. Kunskap om användbara verktyg inom socialt arbete och kunskaper om grunderna i behandlingsarbete och olika behandlingsmetoder
Interkulturella perspektiv och heder
Vi utmanar våra fördomar och lär oss mer om integration och om kulturella likheter och olikheter för att kunna förstå, möta och bemöta människor med annan etnisk och kulturell bakgrund.
Fördjupning
Ett tillfälle att fördjupa sig i ett ämne som deltagaren själv väljer och som redovisas skriftligt i en rapport och muntligt vid sammankomst.
Fältstudier
Genomföra fältstudier genom deltagande observation ute i arbetslivet för att beskriva och se samband mellan teori och praktik. Redovisas skriftligt i en rapport och muntligt vid sammankomst.
Litteratur- och materiallista
Deltagarna får en uppdaterad litteratur- och materiallista senast kursstart.