
Journalistutbildningen: Ansökan
Ansökningsperiod
Ansökan är öppen 1 januari–17 april 2023. För att ansöka, klicka på denna länk
Att bifoga din ansökan
Du laddar upp alla handlingar samtidigt så det är viktigt att du har allt klart när du ansöker. Du kan inte komplettera efteråt via e-post eller post.
Du kan skanna eller fotografera dina handlingar. Personligt brev laddas upp i något av formaten: pdf, word, google documents, anteckningar. OBS! Notes och andra format kan vi inte läsa.
Utbildningen kan få fler sökande än platser. Det är därför extra viktigt att din ansökan är fullständig eftersom vi prioriterar kompletta ansökningar. Du behöver ladda upp följande:
Personligt brev
I det personliga brevet beskriver du varför du söker just den här utbildningen, vad det skulle innebära om du kom och annat som du tror är viktigt för oss att veta. Det här är en grundutbildning så du behöver inte några förkunskaper men berätta och beskriv, om du har några förkunskaper som är relevanta för utbildningen.
CV
Kortfattat så är ett CV en beskrivning över vad du tidigare har studerat och arbetat med. Skriv datum vad du har gjort och vad skolor och arbetsplatser heter. Här kan du även skriva kontaktuppgifter till referenser. Ett CV ser likadant ut till alla ansökningar du gör.
Personbevis för studier
Personbeviset ska vara aktuellt och det beställer du enkelt från Skatteverket. Välj alternativet “Skriv ut via e-tjänst”. På så vis får du personbeviset direkt, nedladdat som en PDF till din dator. Du kan sedan ladda upp det i din ansökan. På så vis behöver du inte vänta på att det ska komma i posten och du får det direkt.
Skolbetyg
Du bifogar kopior på dina gymnasiebetyg samt om du har läst utbildningar efter gymnasiet.
Går du en gymnasieutbildning just nu och får inte betyg innan sista ansökningsdag? Kontakta kursansvarig eller expedition och hör efter hur du kan göra.
OBS! Utdrag från antagning.se är ej godkända betygsdokument.
Antagningskriterier
Utbildningen är eftergymnasial och kräver treårigt gymnasium eller motsvarande. För att lyckas med utbildningen bör du vara nyfiken, ha en god allmänbildning och mycket god svenska. Det är också viktigt att du har en god samarbetsförmåga då utbildningen innehåller en hel del samarbete i olika gruppkonstellationer. Vi förutsätter också att du har tillgång till dator med god uppkoppling och likaså god datorvana, eftersom en stor del av utbildningen sker via distansteknik.
Körkort är ofta ett branschkrav därför är det en fördel om du har minst B-körkort.
Antagning till utbildningen sker via ett ansökningsförfarande och intervjuer via nätet. För att hålla en hög kvalitet i utbildningen erbjuder vi endast 15 studieplatser.
Vad händer efter din ansökan?
Vi startar antagningsprocessen efter ansökningstidens slut. I första hand går vi genom de ansökningar som är kompletta och vi tittar på de sökandes personliga brev och går även efter folkhögskolans antagningskrav.
Vi kontaktar dig via e-post med antagningsbesked men du kan även se din ansökningsstatus om du loggar in på Schoolsoft. Observera att våra mejl ibland hamnar i skräpposten, särskilt om du har angett en hotmail-adress.
Har du ansökt och vill se status på din ansökan? Logga in här.
Observera att vi ofta har fler sökande än platser till våra utbildningar och prioriterar i första hand de ansökningar som är kompletta. Det är därför viktigt att du är noga när du söker, se tips här.
