Folkhögskola är lite speciellt, till skillnad mot den “vanliga” svenska skolan. Vi tycker att delaktighet är viktigt så därför kallar inte vi er för elever, utan för deltagare. Vi har ett upplägg, en plan, men det finns delar ni kan påverka.

Vi vet också att alla ni har erfarenheter och kunskaper att bidra med, varför vi har en del moment där ni ska ge feedback till varandra eller berätta om era favoriter eller erfarenheter. Sharing is caring!

Litteraturlista

Om du vill börja nosa på litteraturen i förväg så går det bra. Vi skulle egentligen vilja ha med någon ytterligare bok men det finns inte många inom detta område som är relevanta och dagsaktuella. Många youtubers har skrivit böcker, men då handlar det mer om deras liv än om själva youtubandet. De vi har valt ut brukar vara väldigt omtyckta.

Du får ut hela uppgiften när det väl är dags, men principen kommer vara:

• Läs och anteckna det du tycker är viktigt och nytt i varje kapitel

Om du gör det så kan du gå tillbaka till dina anteckningar när uppgiften väl kommer ut och du kan lätt hitta svaren till uppgiften.

För vår del spelar det ingen roll om du läser eller lyssnar på en bok. Båda finns på t.ex. Storytel. Det är dock väldigt fullt med fakta så jag kan tycka att det är bra att lyssna på boken, men att ändå ha pappersboken så man kan gå fram och tillbaka och stryka under och göra anteckningar i själva boken.

Ska du beställ boken on-line? Tänk på att det kan ta flera veckor innan den kommer, även om bokhandeln lovar 2-3 dagar. Tyvärr har vi varit med om förseningar många gånger darför rekommenderar vi:

Litteratur Beställ senast från nätet Uppgiften pågår
Digital passion av Frida Boisen 8 januari Vecka 5-7
Framgångsboken av Alexander Pärleros 27 mars Vecka 12-14

Ovan länkar är det riktigt bra pris på Adlibris idag, när jag kollade (19/12 2019) men de finns i fler butiker.

Veckoplanering

Detaljerad veckoplanering är inte färdig än, utom veckorna för läsning av litteraturen ovan.

Adobes Premiere Pro

Adobes Premiere Pro är det redigeringsprogram som du behöver för kursen. Arbetar du i andra program så kan du göra det efter utbildningstiden. Vi behöver alla ha samma program som fungerar både på Mac och PC för att kunna jobba enhetligt med uppgifterna. Dessutom är Premiere Pro ett program som man brukar säga är det som proffsen använder.

Du får ett studentpris på Premiere Pro för 195kr i månaden (september 2019). Mer info får du i januari.

Utrustning

Du ansvarar själv för att du har den utrustning som krävs för att kunna filma och redigera. Vill påminna om att vi rekommenderar starkt att inte köpa något innan kursen börjar. Avvakta speciellt med ny kamera. Du klarar hela kursen med en mobiltelefon men har du en systemkamera är ju det bra. Lyssna gärna på podden där Ida Warg pratar om att använda mobilkamera för Youtube.

Det som många först får behov av att köpa är ett externt minne samt bättre arbetsminne/kraft i datorn. Om du bara filmar med din mobil kan det behövas ett stort minne i mobilen för att det ska fungera bra. Ganska snart brukar många också uppleva att de behöver extra ljus, stativ och mikrofon för att höja kvaliteten på filmandet. Vi tipsar om utrustning när kursen har start.

Kontakt – mötesplatser

Vi har alla uppgifter i något som heter Google Classroom. Tyvärr är deras diskussionsforum inte jättebra så vi har valt att ha en facebook-grupp för detta. Därför måste alla gå med i den gruppen då vissa uppgifter kommer redovisas där. Det blir också vårt “fikarum” där man kan skriva saker som inte nödvändigtvis har med uppgifterna att göra. Ni får mejl om gruppen i januari men om du inte har Facebook, se till att skaffa det innan kursstart.

I början av januari så kommer jag skicka ut en klasslista med namn, ort, mejl, mobilnummer. Om du inte vill att jag delar dina uppgifter med klassen, hör av dig snarast.

Stockholm

Första träffen (21/1) i Stockholm kommer ha fokus på utrustning och teknik. Läs mer om programmet här.

Den andra träffen (29/4) kommer ha fokus på inspiration och tillfälle att fråga det du fortfarande undrar. Du kommer möta några som jobbar i branschen, bland annat nätverket United Screens (som vi alltid brukar träffa eller besöka). Där är många kända influencers signade och de vet verkligen allt om branschen. Tidigare träffar kan du läsa om här.

Vad är heltid?

Heltid innebär arbete för dig, upp till 40 timmar i veckan. En del arbetar samtidigt och om du gör det så är det viktigt att du planerar in så lite övrigt som möjligt på din fritid, under utbildningsveckorna.

Du får oftast ut uppgifterna på måndag morgon med deadline söndag kväll. Det innebär att du kan planera din tid varje vecka så det passar dig.T.ex.

Måndag: Filmteori och filmförberedelser
Tisdag: Filma
Onsdag: Redigera
Torsdag – fredag: Diverse litteratur och material om Youtube och matnyttigt därikring

Jobbar du varje dag under veckorna rekommenderar vi att du planerar enligt följande:

Kvällar måndag – fredag: filmteori, filmförberedelser, läsning av diverse litteratur och material
Lördagar: filmning av veckans video (räkna med hela dagen)
Söndagar: redigering av materialet (räkna med hela dagen, en del redigerar långt längre än så)

Tidigare deltagare som har arbetat heltid har sagt att det har varit tufft att hinna med och några har därför hoppat av under kursens gång. Vi är noga med deadline så om du missar deadline upprepade gånger kan vi skriva ut dig ur kursen.

Fler frågor?

Läs här.