UPPDATERING 20201216: Ansökningsarbetet är färdigt och alla har fått meddelande via Schoolsoft/mejl.

Kursplanen hittar du här.

Många brukar höra av sig och undrar när ni får veta om ni har kommit in, och så här är planen:

• 30 november: Sista ansökningsdagen
  • 1 december och dagarna framåt jobbar vi på med att läsa era ansökningar. Vi gör vårt bästa med att gå igenom alla så fort vi kan och ta ett beslut.
  • 18 december: Vårt mål är att ni ska ha fått ett besked senast idag. På grund av många ansökningar så tar det lite längre tid i år men vi jobbar på så fort vi kan. I beskedet får du veta om du är antagen eller har fått en reservplats. Beskedet visas i Schoolsoft men vi skickar också ett mejl till den adress du har skrivit i din ansökan. Den som har blivit antagen behöver svara inom en vecka, samt betala in serviceavgiften på 500kr.
  • 25 januari: Kursstart
  • 8 februari: Sista dagen vi tar in reserver på.

Platser

Antal platser: 15. Antal ansökningar som har kommit in 2020-12-01: 73 stycken. Vänligen hör av dig snarast om du inte längre är sökande så vi kan ha en reell lista på sökande.

Vem kommer in?

Vi går igenom era ansökningshandlingar och personliga brev. Utifrån dessa bedömer vi sedan vilka som passar bäst in och vad som kan bli en bra blandning för klassen. Vi försöker få ihop en klass med blandade intressen så att inte alla lagar mat eller att alla är skidfantaster och så vidare. Så varför du kommer in, eller inte kommer in, beror alltså lite på vilka andra som har sökt.

Vi prioriterar ansökningar som är kompletta och inkomna i rätt tid. Har du inte bifogat alla dokument så kan vi alltså bortse från din ansökan om många andra har sökt med kompletta handlingar.

Som folkhögskola så ser vi också till statens syfte för folkbildning, nämligen att den bidrar till en demokratisk utveckling av samhället. Det är riksdagen som beslutar om statens syfte med att stödja folkbildningen och det är att

1. stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin
  2. bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen
  3. bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället
  4. bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.

Mer om folkbildning på Folkbildningsrådets hemsida.

Träff i Stockholm

Vi brukar ha en träff i Stockholm som brukar vara den bästa dagen på kursen. Då träffar vi verksamma youtubers och går på studiebesök. På grund av smittspridningen av Covid så kommer vi inte ha en obligatorisk träff i Stockholm och istället för föreläsare som vi brukar lyssna på där, kommer vi ha föreläsare digitalt, via videolänk.

Det är ändå väldigt roligt att ses och vill ni ändå göra det på frivillig basis så föreslår vi redan nu datumet 7 maj. Tips är att gå på studiebesök till Livrustkammaren och inspireras hur de jobbar med sociala medier eller bara utforska Stockholm tillsammans. Kanske göra en vlogg ihop!

Heltid

Du planerar när du gör dina studier själv i princip. Den fasta punkten är obligatoriska videomöten på Zoom, måndagar klockan 10.00. Ibland är det bara en kvart, ibland är det en föreläsning så planera in 10-12 varje måndag.

Det är mycket viktigt att du håller deadline varje vecka eftersom ni ger mycket feedback till varandra. Följs inte deadline riskerar du att skrivas ut från kursen. Du gör minst en video i veckan enligt instruktioner från läraren och dessutom tillkommer teori så de flesta brukar ha att göra upp till 40 timmar i veckan – ibland mer.