Kursplan Proudly presents | FAQ | Sagt av deltagare om utbildningen | #framtidensyoutuber

Drömmer du om att bli Sveriges främsta Youtuber? Skulle du tycka att det vore fantastiskt att tjäna pengar på något du gillar? Eller ser du helt enkelt Youtube som en spännande del av mediavärlden? Vi erbjuder dig en utbildning där du har möjligheten att förverkliga dina drömmar kring världens största videoplattform. För den som är intresserad av mer än Youtube i den digitala världen så kan vi rekommendera att komplettera med Morgondagens influencer. Den kan läsas före eller efter denna kurs.

Youtuberutbildningen på Kalix folkhögskola ger dig effektiva redskap för att kunna verka i sociala medier – i egen regi eller som anställd på ett företag. Du kommer att lära dig grunderna och uttrycken inom film och videoredigering (Adobe Premiere Pro), manusskrivande och marknadsföring. Vi kommer också in på möjligheterna att tjäna pengar på sina sociala medier. Utbildningen ger också en bred grund för vidare studier inom medieområdet.

Utbildningen är på heltid under 15 veckor och går på vårterminerna. Våren 2020 går kursen 20 januari till 30 april.

Våren 2021 är datumen 25 januari till 7 maj och ansökan för det öppnar under hösten 2020.

Vill du plugga under hösten? Gå då Morgondagens Influencer” eller någon av våra andra kurser som du kan se här.

Du ska ha genomgått lägst grundskola med godkända betyg för årskurs 9. Utbildningen är på svenska, men du behöver också förstå engelska eftersom en del av materialet kan vara på engelska. Kontakta kursansvarig vid funderingar.

Utbildningen är på distans och helfart. Det innebär att du måste kunna förstå och ta till dig kunskap via nätet och i skriven form. Våren 2020 har vi en träff i Stockholm 21 januari och en 29 april. Från tidigare träffar ser du här.

Både teoretiska och praktiska delar inom följande områden:

Vi arbetar varje vecka utifrån olika tema och tekniker. Andra moment är för inspiration och ökad kunskap om medievärlden. Har du redan egna konton/kanaler så kan du använda vissa videos till din egen kanal, vissa videos är för din egen utvecklings skull.

Kostnader, utrustning och kurslitteratur

Själva undervisningen är avgiftsfri. Vi tar ut en serviceavgift på 500kr för visst läromedel och digitalt material. Kostnader för din personliga utrustning tillkommer, samt eventuell resa och boende under träffar.

Senast kursstart får du en lista med litteratur som du behöver införskaffa. Det redigeringsprogram vi arbetar med är Adobes Premiere Pro och det kan du kan köpa till studentpris. Har du annat program kan du använda det efter utbildningen, i kursen behöver du Adobes.

Du behöver själv införskaffa den utrustning som krävs för att kunna filma. Du klarar hela kursen med en mobiltelefon men du får givetvis använda en annan kamera om du redan har en. Vi rekommenderar starkt att inte köpa en ny innan kursen börjar så du får fundera på vad som exakt passar dig. Vad som passar din favorityoutuber kanske inte alls passar det du själv ska göra. Lyssna gärna på podden där Ida Warg pratar om att använda mobilkamera för Youtube.

Du behöver en dator för att alla program ska fungera i utbildningen. För att Premiere Pro ska fungera bra så behöver datorn ha minst 8GB RAM, men programmet går bäst med 16-32GB. Läs mer här om systemkraven.

Det som många först får behov av att köpa är ett externt minne samt bättre arbetsminne/kraft i datorn. Om du bara filmar med din mobil kan det behövas ett stort minne i mobilen för att det ska fungera bra. Ganska snart brukar många också uppleva att de behöver extra ljus, stativ och mikrofon för att höja kvaliteten på filmandet. Vi tipsar mer om utrustning när kursen har startat.

Intyg

Efter avslutad och godkänd utbildning erhåller du ett kursintyg.

Ansökan är öppen mellan 1 september och 30 november. Kursen som går våren 2020 är helt full och vi har dessutom en lång lista med reserver. Fyll i din e-post här om du vill ha meddelande när vi startar ny ansökningsperiod eller få andra nyheter om utbildningen:

Tänk på att det finns intressanta kurser i närliggande område, att söka till hösten, som t.ex. “Morgondagens influencer”, “Digital kommunikatör” eller “Film- och serieproduktion”. Se mer här.

OBS! För att bli aktuell som sökande måste du bifoga alla handlingar som efterfrågas för din kurs, alltså: skolbetygpersonligt brev, CV och personbevis. När du klickar på personbevis, välj ”Skriv ut via e-tjänst” så får du det i en PDF som du kan spara på din dator och sedan ladda upp i din ansökan. Du kan skanna eller fotografera dina övriga handlingar. Personligt brev laddas upp i pdf-format, Word eller Google documents. Vi kan inte läsa andra filer. Du laddar upp alla handlingar samtidigt så det är viktigt att du har allt klart när du ansöker. Du kan inte komplettera efteråt via e-post.

Gymnasial.

Utbildningen berättigar till studiemedel. Kontakta CSN direkt för mer information kring studiemedel. De svarar bäst på frågor kring studiemedel.

Kontakt

Kursansvarig: Pia Nyberg, e-post: pia.nyberg@kalixfolkhogskola.se och telefon 070-270 15 73.

Har du frågor rent tekniskt om din ansökan i Schoolsoft? Kontakta expeditionen: info@kalixfolkhogskola.se eller 0923-666 10.

Du hittar svar på vanliga frågor här.

Följ oss på Instagram! Följ oss på Instagram med #framtidensyoutuber Självklart får du använda taggen när du skriver om utbildningen, bara roligt att följa alla deltagare!

Vår utbildning i media

Maj 2018: