Kursplan | FAQ | Tidigare deltagare | #framtidensyoutuber 


Drömmer du om att bli Sveriges främsta Youtuber? Skulle du tycka att det vore fantastiskt att tjäna pengar på något du gillar? Eller ser du helt enkelt Youtube som en spännande del av mediavärlden? Vi erbjuder dig en utbildning där du har möjligheten att förverkliga dina drömmar kring världens största videoplattform. För den som är intresserad av mer än Youtube i den digitala världen, samt företagande, så kan vi rekommendera att komplettera med Virtuell assistent. Den kan läsas före eller efter denna kurs. Är du företagare, eller av andra anledningar skulle vilja gå en kortare utbildning inom video, hör av dig till kursansvarig i mejl nedan. 


OBS! Ingen kursstart 2021. 2022 är ännu inte bestämt men vi skriver här när vi har ett besked. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev så får du uppdateringar om vi startar igen – eller om liknande utbildningar.
Utbildningens mål

Youtuberutbildningen på Kalix folkhögskola ger dig effektiva redskap för att kunna verka i sociala medier – i egen regi eller som anställd på ett företag. Du kommer att lära dig grunderna och uttrycken inom film och videoredigering (Adobe Premiere Pro), manusskrivande och marknadsföring. Vi kommer också in på möjligheterna att tjäna pengar på sociala medier. Utbildningen ger även en bred grund för vidare studier inom medieområdet.

Utbildningstid

Utbildningen är på heltid under 15 veckor och går på vårterminerna. Våren 2021 är datumen 25 januari till 7 maj och ansökan för det öppnar 1 september.

Antagningskriterier

Du ska ha genomgått lägst grundskola med godkända betyg för årskurs 9. Utbildningen är på svenska, men du behöver förstå engelska eftersom en del av materialet är ibland på engelska. Kontakta kursansvarig vid funderingar.

Studieform

Utbildningen är på distans och helfart. Det innebär att du måste kunna förstå och ta till dig kunskap via nätet och i skriven form. Vi har en träff i Stockholm under våren (datum ej fastställt) där vi går på studiebesök samt får föreläsningar av etablerade i branschen. Du kan se ett axplock från tidigare träffar här.

Innehåll

Både teoretiska och praktiska delar inom följande områden:

Vi arbetar varje vecka utifrån olika tema och tekniker. Andra moment är för inspiration och ökad kunskap om medievärlden. Har du redan egna konton/kanaler så kan du använda vissa videos till din egen kanal, vissa videos är för din egen utvecklings skull.

Kostnader, utrustning och kurslitteratur

Själva undervisningen är avgiftsfri. Vi tar ut en serviceavgift på 500kr för visst läromedel och digitalt material. Kostnader för din personliga utrustning tillkommer, samt eventuell resa och boende under träffar.

Senast kursstart får du en lista med litteratur som du behöver införskaffa. Det redigeringsprogram vi arbetar med är Adobes Premiere Pro och det kan du kan köpa till studentpris. Har du annat program kan du använda det efter utbildningen, i kursen behöver du Adobes Premiere Pro.

Du behöver själv införskaffa den utrustning som krävs för att kunna filma. Du klarar hela kursen med att filma med en mobiltelefon men du får givetvis använda en annan kamera om du redan har en. Vi rekommenderar starkt att inte köpa en ny kamera precis innan kursen börjar – så du får fundera på vad som exakt passar dig. Vad som passar din favorityoutuber kanske inte alls passar det du själv ska göra. Lyssna gärna på podden där Ida Warg pratar om att använda mobilkamera för Youtube.

Du behöver en bra dator för att alla program ska fungera i utbildningen. För att Premiere Pro ska fungera bra så behöver datorn ha minst 8GB RAM, men programmet går bäst med 16-32GB. Läs mer här om systemkraven.

Det som många först får behov av att köpa är ett externt minne samt bättre arbetsminne/kraft i datorn. Om du bara filmar med din mobil kan det behövas ett stort minne i mobilen för att det ska fungera bra. Ganska snart brukar många också uppleva att de behöver extra ljus, stativ och mikrofon för att höja kvaliteten på filmandet. Vi tipsar mer om utrustning när kursen har startat.

Intyg

Efter avslutad och godkänd utbildning erhåller du ett kursintyg.

Ansökan

Ansökan är nu stängd och vi tar inte emot fler reserver. Det finns kurser i närliggande områden att söka till hösten 2021, som t.ex. “Virtuell assistent”, “Journalistutbildningen” eller “Film- och serieproduktion”. Se mer här.

Utbildningsnivå

Gymnasial.

Studiemedel

Utbildningen berättigar till studiemedel. Kontakta CSN direkt för mer information kring studiemedel. De svarar bäst på frågor kring studiemedel.

Kontakt

Kursansvarig: Pia Nyberg, e-post: pia.nyberg@kalixfolkhogskola.se och telefon 070-270 15 73.

Har du frågor rent tekniskt om din ansökan i Schoolsoft? Kontakta expeditionen: info@kalixfolkhogskola.se eller 0923-666 10.

FAQ

Du hittar svar på vanliga frågor här. 

Följ oss på Instagram! Följ oss på Instagram med #framtidensyoutuber Självklart får du använda taggen när du skriver om utbildningen, bara roligt att följa alla deltagare!

 

 

Våra utbildningar om sociala medier, i annan media:

April 2020:

Maj 2018:

Februari 2018:

  • Driva eget, reportage från vår Stockholmsträff

December 2017:

November 2017:

  • TV4 nyheterna, intervju med Anders Durvall och vår elev Sofia Wamsler

Oktober 2017: