Genom att spela in vad du gör på en skärm så kan du höja nivån på distansundervisningen. Du kan t.ex.:

• Ge instruktioner till en uppgift som kanske är lite längre eller mer komplicerad.
  • Visa elever hur något ska göra, om de har svårt att förstå skrivna kommentarer.
  • Visa bildspel där du berättar/föreläser om något.

För att spela in vad du gör på en skärm så kan du använda t.ex. gratisprogrammet Screencast-o-matic. Har du Mac? Läs här istället. Du som har PC fortsätter att läsa.

Första gången med Screencast-o-matic

Skapa ett konto hos Screencast-o-matic och logga in. Sen kan du nå den på två sätt beroende på vilken webbläsare du har.

Så ser det ut så här när du har loggat in:

I det grå fältet kommer senare dina inspelningar att sparas.

Längst upp kan du välja mellan att spela in med Rec Launch Recorder eller redigera med Open editor (betalversion).

Första gången du använder programmet så behöver du ladda hem det. Låt programmet rulla på.

Jag brukar välja KÖR när det kommer upp som alternativ. Om du har en dator som du har fått från en skola så kan det bli problem här. Vissa skolor tillåter inte att du laddar ner program själv så du behöver prata med IT-avdelningen som detta.

Gratisversionen spelar bara in det du säger i mikrofonen, inte om det är något ljud du vill spela upp från själva datorn (t.ex. något från Youtube).

Så här gör du när du spelar in

Så här spelar du in din skärm.

Som jag nämner i videon kan du dela inspelningen på olika sätt:

Save as Video File = du sparar ner på datorn och kan lägga upp i Google drive eller någon annanstans. Det är tungt att mejla videos så undvik det så långt det går. Klokt är att alltid spara, det första du gör, så den finns på din dator, även om du inte skickar den senare.

Upload to Screencast-O-Matic = här får du en länk som du kan dela med klassen. Välj detta alternativ om du vill göra det enkelt för dig, men tänk på att ljudet kan krångla så spara alltid först på datorn (alternativ 1)

Upload to Youtube = Superbra sätt att dela videos på, men du behöver en Youtube-kanal. Det fixar du genom instruktionerna här. Det går fort och grunderna är enkla. För avancerade tricks och finlir så anmäler du dig till vår kurs våren 2021 😆

Saker att tänka på när du laddar upp till Youtube – se här.

Redigera skärminspelningen

Du kan betala lite extra för att enkelt kunna redigera videos direkt i Screencast-o-matic och det har jag gjort, men jag tycker egentligen att man kommer långt med gratisversionen och det går att använda pausknappen flitigt istället. Alltså, om jag måste tänka efter lite under inspelningen, eller har trög uppkoppling, så trycker jag på den blå pausknappen när jag spelar in. På så vis slipper jag redigera så mycket (eller inget alls).

Jag är också ganska noga med att planera min inspelning i förväg, vad jag ska göra och visa, så det minskar också behovet av att redigera. Med noga menar jag inte manus ord för ord, men jag tänker genom vad jag vill ha sagt och vilken ordning och detta skriver jag upp i punktform, precis som jag skulle ha gjort om jag hade en lektion i en lektionssal.

Om jag redigerar så gör jag det istället i ett annat video-redigeringsprogram (om jag ska lägga på ljud, stillbilder m.m.). Det programmet heter Premiere Pro, men det finns enklare program om du googlar.

Fastna inte i redigeringsförlamning! Tänk: “Better done than perfect!” Prova, testa, låt bli att redigera hellre än att du inte gör något alls.

Annat: Många tycker det är jobbigt att höra sin egen röst, men jag lovar, du vänjer dig!

Google Chrome

Har du webbläsaren Google Chrome? Då kan du ladda upp programmet som ett tillägg härifrån. Då lägger det sig som en snabblänk uppe i webbläsaren och du kan enkelt komma åt det sedan. Det är den blå ringen:

Behöver du hjälp med programmet? Kontakta deras support på Facebook eller klicka på deras Feedback-knapp som finns i högra kanten.

💻 ⌨️ 🖥💻 ⌨️ 🖥💻 ⌨️ 🖥💻 ⌨️ 🖥💻 ⌨️ 🖥💻 ⌨️ 🖥

Är något knasigt i instruktionerna? Saknar du något? Kontakta pia.nyberg@kalixfolkhogskola.se

Tillbaka till “Hur undervisar man på distans?