Kreativt tecknande på Kalix folkhögskola

Vad tycker Jimmy Stolpe, grafisk formgivare och nuvarande deltagare, om kursen.

“När man väl vågar släppa på prestationsångesten utvecklas man mer”

I januari startade Kalix Folkhögskola en ny kurs med inriktning på att utforska och utveckla sin tecknarstil. Kreativt tecknande är en distanskurs på 20 veckor där deltagare med olika erfarenheter skapar ett sammanhang med fokus på skaparglädje, teknik och det egna uttrycket.

Jimmy Stolpe är grafisk formgivare med rötter i Uppsala. Han spenderar vanligtvis sin lediga tid mellan skrivbordet, på brädan, utomhus och helst skämtades med människor som ligger honom varmt om hjärtat.

Han hittade Kalix Folkhögskolas nystartade distanskurs ”Kreativt tecknande” på folkhogskola.nu och bestämde sig för att söka. Eftersom han studerat på folkhögskola tidigare och trivts mycket bra kändes det lockande att ge sig själv utrymme att fokusera på sitt tecknande tillsammans med likasinnade.

Kursens innehåll lät väldigt roligt och som ett bra sätt att utvecklas vidare. Jimmy gillar tanken på att få öva på vissa tekniker och olika medium som han annars inte skulle ta sig för eller komma på att testa. Han uppskattar mycket att det är fokus på det egna uttrycket och ens egen stil.

Jimmy Stolpe deltagare på kursen Kreativt tecknande på Kalix folkhögskola
Det kravlösa skapandet på Kalix folkhögskola

Nu när kursen är igång ångrar han inte sitt val:
– Jag ville få tiden att fokusera mer på mitt tecknande och bli mer självsäker i det. Jag upplever att fokuset i kursen ligger på skaparglädjen, att våga, och inte på att man ska prestera något perfekt. När jag släppte prestationsångesten kändes det som att jag kunde utvecklas mer genom att vara mer tillåtande och ha roligare med tecknandet. Tack vare uppgifterna har jag redan hittat nya stilar under kursens början som jag vill vidareutveckla.

Jimmys klass är en blandad skara av individer med olika bakgrunder, uttryck och mål och alla läser på distans. Där finns många olika perspektiv och en gemensam nämnare: Alla gillar att teckna. Det är en väldigt accepterande och varm grupp där han finner mycket inspiration.

Distansupplägget fungerar bra tycker Jimmy. Han kan lägga upp dagen som det passar så länge de håller sina deadlines och han kan jobba på uppgifterna när fokus är som bäst. De möts regelbundet i helklass via länk där de har genomgångar och redovisningar med läraren Erika Palovaara.

Utöver det har de feedbackmöten i smågrupper där de tillsammans bollar idéer, analyserar varandras bilder och kommer med tips.
– Att kursen är på distans var också avgörande då jag var ute på resa under kursens start, berättar Jimmy som snart är i färd med att flytta upp till Luleå i Norrbotten, bara ett ”stenkast” från Kalix.

Kreativt tecknande på Kalix folkhögskola