Kursplan FAQ Bildgalleri | Arbetsuppgifter för en LA? | Fältstudier och praktik | Att plugga hos oss | #lararassistenterkalix

Vill du prova på ett stimulerande jobb inom skolan, men känner inte riktigt för ett jobb som lärare? Inget toppar ett riktigt bra skolklimat och det behövs fler resurser för att kunna skapa Sveriges bästa skola. Idag råder brist på legitimerade lärare inom skolan och det skapar behov av andra resurser i skolans värld. En sak är säker: du kommer att vara behövd på arbetsmarknaden! Läs här vad Lärarförbundet skrivit om yrket.

Viktiga datum 2020/2021

Utbildningen pågår 17 augusti till 28 maj. Juluppehåll 21-23 december.

Obligatoriska träffar i Kalix:

• 1: 15-17 september
  • 2: 24-26 november
  • 3: 2-4 februari
  • 4: 24-26 mars
  • 5: 26-28 maj

Datum för fältstudier och praktik meddelas senast kursstart.

Efter avslutad utbildning/kurs ska deltagaren ha fått med sig kompetens med tyngd på skolans administrativa uppdrag och kunna fungera som en administrativ stödfunktion till lärare i skolan. Utbildningen ger dig en bred grund inför ett framtida jobb inom skola och/eller barnomsorg.

Två terminer (40 veckor). Utbildningen startar varje höst i augusti/september.

Distansstudier på heltid, omfattande två terminer (40 veckor). Studierna inbegriper 5 obligatoriska sammankomster i Kalix. Under träffarna anordnas föreläsningar blandat med erfarenhetsutbyte inom gruppen.

Utöver fysiska träffar anordnas ibland träffar på nätet.

Vi ser gärna sökande med erfarenhet av arbete med människor, helst med barn och ungdomar. Du bör ha viss datorvana för att klara utbildningen. Du behöver en dator, endast surfplatta räcker inte. Vidare krävs mycket goda kunskaper i svenska språket för att klara av både kurslitteratur och skriftliga uppgifter kopplat till utbildningen. Yrket och utbildningen innebär att kunna läsa och förstå myndighetssvenska samt längre instruktioner. Du ska klara av att både läsa och skriva lite längre texter med bra svenska. Vi arbetar inte med stavning och grammatik så det är en förutsättning att detta är bra från början. Test av stavning, grammatik och ordkunskap kan förekomma vid antagning eller under utbildningstiden.

Du har minst avslutad grundskola.

Observera att du inför din praktik måste lämna in ett utdrag från polisens belastningsregister och där ska du inte har några anmärkningar.

Ansökan är öppen 1 januari – 15 april. Det är möjligt att det kommer uppstå reservplatser till den utbildning som startar 17 augusti. Kontakta Kristina Nilsson snarast om du är intresserad av en plats. Kristina har mejl  kristina.nilsson@kalixfolkhogskola.se och telefon 070-190 15 64.

Är du intresserad av vår utbildning som startar 2021 så får du gärna fylla i din e-post här i rutan. Vi meddelar då när vi startar en ny ansökningsperiod eller om vi har andra nyheter inom utbildningens område.

Innan du ansöker, vänligen läs FAQ.

OBS! För att bli aktuell som sökande måste du bifoga alla handlingar som efterfrågas för din kurs, alltså: skolbetyg, personligt brev, CV och personbevis. När du klickar på personbevis, välj “Skriv ut via e-tjänst” så får du det i en PDF som du kan spara på din dator och sedan ladda upp i din ansökan. Du kan skanna eller fotografera dina övriga handlingar. Personligt brev laddas upp i pdf-format. Du laddar upp alla handlingar samtidigt så det är viktigt att du har allt klart när du ansöker. Du kan inte komplettera efteråt via e-post.

Vad är ett personligt brev och CV? Tips här!

Kursen innehåller teoretiska och praktiska delar inom följande områden:

• Administration för skolan: Office-paketet, Googles dokument, tangentbordsteknik, planering, kopiering, laminering, enklare hemsidor, digital dokumentation, sociala medier.
  • Myndighetssvenska (läsa och skriva)
  • Introduktion till pedagogik och skolhistoria
  • Kris- och konflikthantering
  • Den svenska skolan (struktur, styrdokument, värdegrund)
  • Skolan i världen
  • Etik i skolan
  • Juridik: delar av skollag och socialtjänstlag
  • Utvecklingspsykologi; grundförståelse kring ungdomar och inlärning
  • Gruppsykologi
  • Introduktion om särskilda behov
  • Fältstudier på hemorten (2-3 dagar på respektive stadium: låg, mellan, hög och gymnasiet)
  • Praktik på hemorten (6 veckor under vårterminen)
  • Friskvård varje vecka

Kurslitteratur/kostnader

Undervisningen är avgiftsfri. Vi tar ut en serviceavgift (2250kr) för visst läromedel och digitalt material. Viss kost ingår under de veckor deltagarna är på plats i Kalix. Kostnader för litteratur, resor och eventuell logi vid träffarna tillkommer. Välkommen att boka boende på vårt fina, nyrenoverade vandrarhem, under träffarna på skolan. Varje rum har egen WC och dusch.

Utrustning

Enbart mobil eller läsplatta fungerar inte fullt ut för utbildningens lärplattform. Du behöver ha tillgång till en dator som
… du kan ta med till träffarna
… har webbkamera (eller om du kompletterar med en extern webbkamera)
… har mikrofon

Intyg

Efter avslutad och godkänd utbildning erhåller du ett kursintyg. För att bli godkänd på utbildningen krävs att du:

• deltagit aktivt på träffarna
  • genomfört och fått godkänt på samtliga uppgifter
  • genomfört och fått praktiken godkänd

Utbildningen ger en bred grund för vidare studier och även en personlig utveckling.

Gymnasial.

Utbildningen berättigar till studiemedel. Kontakta CSN direkt för mer information. CSN:s hemsida.

Kontakt/lärare

Kursansvarig: Kristina Nilsson | kristina.nilsson@kalixfolkhogskola.se | 070-190 15 64

Har du frågor rent tekniskt om din ansökan i Schoolsoft? Kontakta expeditionen: info@kalixfolkhogskola.se eller 0923-666 10.

Boka boende i vårt vandrarhem: se hemsidan.

Följ oss på Instagram!
Följ oss på Instagram med  #lärarassistenterkalix Självklart får du använda taggen när du skriver om utbildningen, bara roligt!

I media och på nätet: