Kursplan FAQ Bildgalleri | Arbetsuppgifter för en LA? | Fältstudier och praktik | Att plugga hos oss | #lararassistenterkalix

FAQ = frequently asked questions. Nedan är frågor som har kommit från deltagarna och som säkert fler vill ha svar på. Sidan uppdateras när nya frågor kommer så kika in nu och då.

Procedur vid antagning

Sista ansökningsdag: 15 april 2020

Antal platser: 20 (antal sökande 2019: 50 stycken)

Första antagningsbeskedet: Antagningsproceduren börjar tidigast 16 april men kan ta några veckor. Besked mejlas ut så snart det är möjligt. De som har erbjudits plats behöver bekräfta sin plats genom att svara i mejl och betala in serviceavgiften. Förutom via e-post så kan du se din status i Schoolsoft, t.ex.: “Antagen”, “Reserv”, “Ej antagen”, “Bekräftad” (= vi har läst genom din ansökan och allt fanns med som vi behöver).

Reservplatser: Om inte alla tackar ja så går antagningsbesked ut till motsvarande antal på reservlistan. Om inte alla reserver tackar ja så kan ytterligare reserver kontaktas. Vid sena avhopp fyller vi på. Det senaste vi tar in någon är två veckor efter kursstart.

Vem blir antagen?

Se här. Till den här utbildningen premieras de med mycket god svenska och som har erfarenhet med barn/ungdomar. Utöver det vill vi också få till en blandad klass så det blir många olika erfarenheter och kunskaper som möts och vi kan lära av varandra.

Litteratur

Under året behöver du köpa in (eller låna) litteratur. Vi försöker hålla nere kostnaden så långt det går men räkna med omkring 3000 kr om du köper allt nytt. Det finns en facebook-grupp för begagnad litteratur här. Många böcker finns att låna på bibliotek. Litteraturen för kursen fastställs senast kursstart.

Hur går studierna till?

Deltagarna får uppgifter varje måndag för hela veckan. Deadline är oftast på söndagar. När det inte är träff i Kalix så utförs uppgifterna på valfri ort. Den första studieveckan kommer ett mejl senast 9.00 på måndagen och där står instruktioner om hur du ska göra.

Det är oerhört viktigt att deadlines hålls då flera uppgifter hänger ihop med varandra och ni ska ibland läsa varandras svar eller diskutera i grupp. Här finns ett blogginlägg om att läsa på distans.

Notera att videosamtal med studiegruppen sker ibland dagtid. Du kommer få datum och tid för detta i god tid.

Veckoplanering

Veckoplaneringen för kursen fastställs senast kursstart och skickas till deltagarna.

Ledigheter

Utbildningen är på heltid och inga ledigheter ges, oavsett anledning. Vi har ett litet uppehåll för studier vid jul men utöver detta har vi inga ledigheter annat än helg och helgdagar. Studier sker alltså även under höstlov, sportlov, påsklov.

Utbildningen sker på distans och om du utför uppgifterna i Kalix eller på Bali spelar ingen roll för oss, men samma deadline gäller oavsett var i världen du befinner dig. Tänker du resa så är det viktigt att du kollar upp om du har wifi på plats.

Träffar i Kalix

Träffarna i Kalix är obligatoriska. Om du inte kan närvara så försöker vi lösa frånvaron med en skriftlig komplettering. Beroende på vilka föreläsare vi har och vad annat som görs kan det ibland inte kompletteras. I sådana fall får deltagaren gå på träffen följande år och får då sitt kursintyg efter att den har fullgjort träffen. Detta gäller oavsett anledning då vi är måna om att alla som går utbildningen får med sig samma kunskap.

Du som reser långväga får billigast biljetter om du bokar långt i förväg. Mer tips här. Boka biljett när tiderna för träffarna är bekräftade.

Fältstudier och praktik

Du ordnar plats för fältstudier och praktik själv på valfri ort. Mer information om vad det innebär finns här.

Examination

Ni examineras på olika sätt. Ibland i skrift, ibland i tal, ibland i diskussion.

CSN

Du kontaktar CSN direkt vid frågor om studiemedel. Du gör själv en studieförsäkran. Första dagen på utbildningen meddelar vi till CSN vilka studerande som har påbörjat sina studier. Därefter brukar deltagarna ha sina studiemedel inom någon vecka. Du måste inte ha CSN för att gå utbildningen.