Du ansvarar själv för att införskaffa och förstå den utrustning som du behöver för utbildningen. Vi har inte möjlighet att känna till alla olika märken på marknaden. Läs därför noga genom manualer och tips på internet för att få ut det mesta av din egen utrustning.

Vilken kamera ska jag välja?

Olika kameror är bra för olika saker. Det kan vara svårt att veta i början för en del om vilken typ av videos man kommer vilja göra. Är det action? “Sit down”? Vlogga? Är du osäker, vänta med inköp och använd din mobiltelefon så länge. Många Youtubers har använt bara mobilkamera i början. Lyssna t.ex. på podden där Ida Warg pratar om detta.

Om du vet bestämt att du ska satsa på att filma och har ekonomi så följer här några tips.

Vad behöver DU för kamera?

Vad är viktigast för dig när du filmar? Gör din egen prioriteringslista utifrån exempelvis detta:

 • Vridbar skärm (bra om du ska filma dig själv)
 • Möjlighet att koppla in extern mikrofon, nödvändigt om du filmar i bullriga, brusiga miljöer
 • Lättviktare (för vloggar)
 • Den ska klara vatten/fukt
 • Kunna koppla upp direkt via WIFI

Tips från etablerade influencers

Hösten 2018 tipsar Elin Nylund om dessa när hon föreläste för oss:

VLOGGKAMEROR

 • Sony Cybershot RX100
 • Canon Powershot G7X Mark II (Therese Lindgren och Bianco Ingrosso använder denna)
 • Canon Legeria Mini (har utgått, finns begagnat, nypris ca 3500kr)

“SIT DOWN CAMERA”

 • Canon 70D

“IN ACTION”

 • Lumix GH5
 • Sony A7

MIKROFON: Viktigt!
MINNESKORT: Nödvändigt!
LJUS: Viktigt på vintern!

 “Fastna inte i utrustningen! Det är inte det viktigaste, du kan använda mobil i början”.

Mikrofon

Många youtubers vill ha extern mikrofon varför det är bra om din kamera har ett uttag för detta. Röde är ett prisvärt märke.

En intressant nyhet för mobiler är denna mikrofon som är trådlös så du kan filma långt ifrån.

Ljus och reflektorer

Många influencers använder lightring. Det blir en spegling i ögonen, som en ring, kan vara bra att tänka på om man vill ha eller inte. Klicka på bilden så ser du avspeglingen.

Alternativet är t.ex. softboxes som ger dagsljussken.

En del använder även reflexskärmar för bättre ljus.

Stativ

Ett stativ är en viktig följeslagare för att få stadig film. Ett ihopfällbart på tre ben är ju bra, liksom en gorilla-pod. En gimbal är ju fantastisk för den som ska filma mycket gåendes. 

 

Din dator

Det som många först får behov av är att köpa en extern hårddisk eller bättre arbetsminne/kraft i datorn. Om du bara filmar med din mobil så behövs ett relativt stort minne i mobilen för att det ska fungera bra.

 

Redigeringsprogram

När det gäller redigering går vi genom Adobes Premiere Pro. Du får studentpris på det om du är antagen. Föredrar du annat program så går det bra, men vi har ingen support på det.

Ett redigeringsprogram är väldigt tungt att arbeta med för datorn. Adobe rekommenderar att du använder en extern hårddisk att lagra inspelat material och färdiga filmer på, om du inte har mycket minne på datorn. Exempelvis: Thunderbolt för Mac och USB 3 för Windows. Om du inte har stor kapacitet så kommer du märka att programmet hänger sig, går långsamt och krånglar. Här kan du se vad Adobe menar är minimum för att programmet ska fungera bra.

Var ska jag shoppa?

Länkarna ovan går till Scandinavian Photo för det är en affär vi känner till och som har bra kvalitet, service, kunskap och är prisvärda. Vi är alltid väl mottagna när vi besöker dem på studiebesök så vi rekommenderar dem mer än gärna men det finns naturligtvis fler butiker – tipsa gärna varandra!

När du kontaktar en affär, be att få prata med någon som kan sociala medier särskilt bra. Berätta vad du har tänkt filma nu och eventuellt senare samt vilken budget du har.