Vi får ibland frågan Hur är det att plugga på distans?

Hur…?

Tja, det skiljer sig så klart lite från våra olika utbildningar men oftast så får deltagarna uppgifter varje vecka via en hemsida (utbildningsportal) som heter Google Classroom. Deltagarna jobbar sedan med dessa på egen hand från sin hemort och så skickas svaren in för återkoppling.

Flera utbildningar har regelbundet möten eller föreläsningar i videoverktyget Zoom. Det kan vara i helklass eller i studiegrupper.

För vem…?

Gemensamt för alla utbildningar är att du behöver vara ganska strukturerad och disciplinerad för att studera på distans. Det sköter inte sig självt helt enkelt och det är lika viktigt att du håller deadlines för att kunna slutföra utbildningen, som det är att gå till skolan vid en ”på-plats-utbildning”. Om du har svårt med struktur och självdisciplin så kan du tycka att det är lättare att plugga när du måste gå till en skola varje dag, istället för att själv lägga upp dina dagar.

Hur mycket tid tar studier på distans?

Det är viktigt att förstå att studier tar tid, oavsett om du läser på distans eller inte. Om du ska läsa på heltid så behöver du göra tid för det – som om du gick till skolan fysiskt varje dag. Skillnaden att plugga på distans är att du kan lägga studietimmarna på andra tider än du skulle göra om du läste på plats.

Folkbildning – även på distans?

Med hjälp av tekniken så kan folkbildning flöda – även om vi sitter många mil emellan varandra. En del deltagare blommar upp särskilt mycket på distans och får möjlighet att skina lite extra, till skillnad mot den traditionella skolan där de kan uppleva att det svårare att ta plats.

Ses vi?

Flera av våra distansutbildningar har några träffar i Kalix då vi ses IRL några dagar för föreläsningar, grupparbeten m.m. Träffarna brukar vara mycket uppskattade och det är inte ovanligt att livslånga vänskapsband bildas. Många bor på vandrarhemmet som ligger på skolområdet och ibland lagar de mat tillsammans eller gör olika gemensamma aktiviteter på kvällarna.

En del av utbildningarna är helt på distans – och ändå blir det en gemenskap och en närhet. Det kan vara svårt att förstå om du inte själv har erfarit det, men genom tekniken så kan vi ha digitala videomöten och härliga diskussioner och grupparbeten – nästan som om vi sågs i ett fysiskt klassrum.

Så här skriver Virtuella assistenter i ett instagraminlägg:

Efter att bara ha träffat varandra bakom en skärm var det äntligen dags för oss att träffas på riktigt. Trots att vi pratat digitalt var det något helt annorlunda i verkligheten. “Jaså, var hon så lång”, och “är det verkligen samma person?” var frågor vi alla ställde oss. Så häftigt det var att faktiskt få uppleva ett första intryck för andra gången.

Under veckan som passerade lärde vi alla känna varandra på djupet och jag tror vi växte mer som en familj. Utöver att vi äntligen fick umgås utanför det digitala bjöd träffen på en stor del lärdomar och upplevelser. Under veckan kommer vi att dela med oss av exempel på vad vi gjorde och lärde oss i stories, så glöm inte att hålla utkik – vi bjuder på kunskaper ni inte vill gå miste om!

Distansutbildning

Distansutbildning med träffar