Att plugga på distans

Hur är det egentligen att plugga på distans?

Hur…?

Tja, exakt hur skiljer sig  lite från våra olika utbildningar men oftast så får deltagarna uppgifter varje vecka via en utbildningsportal som heter Google Classroom. Deltagarna jobbar sedan med dessa på egen hand från sin hemort och så skickas svaren in för återkoppling.

Flera utbildningar har regelbundet digitala möten eller föreläsningar.

För vem…?

Gemensamt för alla utbildningar är att du behöver vara strukturerad och disciplinerad för att studera på distans. Pluggandet sköter inte sig självt helt enkelt och det är lika viktigt att du håller deadlines för att kunna slutföra utbildningen, som det vore att gå till skolan varje dag, om du läste i ett fysiskt klassrum.

Hur mycket tid tar studier på distans?

Det är viktigt att förstå att studier tar tid, oavsett om du läser på distans eller inte. Om du ska läsa på heltid så behöver du göra tid för det – som om du gick till skolan fysiskt varje dag. Skillnaden att plugga på distans är att du kan lägga många av studietimmarna på andra tider, än du skulle kunna göra om du läste på plats.

Ses vi?

Flera av våra distansutbildningar har några fysiska träffar i Kalix då vi ses för föreläsningar, grupparbeten m.m. Träffarna brukar vara mycket uppskattade och det är inte ovanligt att livslånga vänskapsband knyts. Många bor på vandrarhemmet som ligger på skolområdet och ibland lagar de mat tillsammans eller gör olika gemensamma aktiviteter på kvällarna.

En del av utbildningarna är helt på distans – och ändå blir det en gemenskap och en närhet. Det kan vara svårt att förstå om du inte själv har erfarit det, men genom tekniken så kan vi ha digitala videomöten och härliga diskussioner och grupparbeten – nästan som om vi sågs i ett fysiskt klassrum.

Så här skriver några från utbildningen Virtuella assistenter i ett instagraminlägg:

 

Efter att bara ha träffat varandra bakom en skärm var det äntligen dags för oss att träffas på riktigt. Trots att vi pratat digitalt var det något helt annorlunda i verkligheten. “Jaså, var hon så lång”, och “är det verkligen samma person?” var frågor vi alla ställde oss. Så häftigt det var att faktiskt få uppleva ett första intryck för andra gången.

 

Under veckan som passerade lärde vi alla känna varandra på djupet och jag tror vi växte mer som en familj. Utöver att vi äntligen fick umgås utanför det digitala bjöd träffen på en stor del lärdomar och upplevelser.

 

 

Distansutbildning

Distansutbildning med träffar