INTERNT: Allmänt (WP)

INTERNT: Allmänt (WP)  | Sida (WP) Inlägg (WP)  | Bilder (WP) 


I korthet är WordPress är ett program som

  • är byggt på ett färdigt tema (tusentals möjligheter, men ibland begränsat layoutmässigt)
  • kan ha olika användare med olika behörigheter
  • skiljer mellan att skriva en sida och skriva ett inlägg

 

Lösenord

Börja med att ändra ditt lösenord så att du kommer ihåg det. Det gör du under Användare i Panelen till vänster när du är inloggad. Direktlänk när du är inloggad på WordPress: här. Du förblir inloggad några dygn om du inte loggar ut och därför är det viktigt att din dator är lösenordsskyddad så ingen obehörig kan komma in på skolans hemsida och ändra. Panelen hittar du annars så här:

Detta är vad vi kallar för panelen (kan se lite olika ut, beroende på vilken behörighet du har fått):

 

Du ser att uppdateringar behövs när det finns brandgula bollar. OBS! Du ska absolut inte göra några uppdateringar om du inte är helt säker på vad du gör. Detta sköts av webmaster.

 

Behörigheter

Prenumerant: Kan läsa och skriva kommentarer. Prenumeranterna kan också ta emot nyhetsbrev samt rättigheterna att redigera sin unika användarprofil.

Medarbetare: Kan redigera och skriva inlägg i WordPress. Begränsningen för medarbetare är att dom inte kan publicera själva inlägget.

Författare: Kan skriva, redigera och publicera egna inlägg. Däremot kan de inte redigera inlägg som andra har gjort på samma sajt. Denna behörighet kan man t.ex. ge till en elev som får i uppdrag att blogga.

Redaktör: Kan skriva, ändra och ta bort inlägg samt sidor. Redaktören godkänner, tar bort eller ändrar sidor, inlägg och kommentarer. Redaktören kan publicera nya nya kategorier och eventuella länkar på både inlägg och sidor. Denna behörighet har de som behöver skriva och ändra om t.ex. utbildningarna, skolinformationen m.m.

Administratör: Innebär fullständiga rättigheter. Administratören kan lägga till, redigera och ta bort tema och tillägg. Administratören har fullständig kontroll över alla användare i WordPress och kan ändra innehåll var som helst. Denna behörighet har Pia, Peter, Ida.