Annica Fredriksson berättar om en resa till Berlin:


I projektet ”Framtidens folkhögskola” fick jag förmånen att åka på jobbskuggning till Berlin tillsammans med en lärare från Sunderby folkhögskola. Vi åkte tisdag 1/11 och kom hem lördag 5/11. Resan till och från Berlin tog två hela dagar eftersom vi fick flyga via München på ditvägen och via Zürich på hemvägen. Hotellet vi bodde på är beläget på det välkänta och historiskt viktiga Alexanderplatz där världstidsuret också är placerat. Det berömda TV-tornet, Fernsehturm, ligger väster om torget.

Onsdag 2/11

Besökt på TriK – träning i grannskapet

TriK är ett projekt för unga mellan 15 och 21 år som har avslutat grundskolan, men saknar avgångsbetyg. 12-24 månader deltar de i projektet och det är max 20 personer i gruppen. Socialarbetare och lärare stöttar ungdomarna. Ungdomarna jobbar mycket praktiskt med trä och målning. Till sin hjälp har de lärare inom dessa områden. Här kan ungdomarna även studera tyska, matte och biologi. Sedan kan de tenta av ämnena på en ”vanlig” skola. De har även idrottsaktiviteter och åker på utflykter. Ungdomarna får lära känna arbetsmarknaden genom praktik samt besöka företag, utbildningsmässor m.m. Personalen hjälper ungdomarna att skriva CV och söka arbeten. De får också hjälp med att förbereda sig inför  anställningsintervjuer. Varje dag lagar de och äter lunch tillsammans. En av ungdomarna får kontanter och går sedan och handlar det som behövs för att laga lunch. Sedan redovisas det med kvitto och pengarna som blev över lämnas till personalen.

[Best_Wordpress_Gallery id=”5″ gal_title=”Trik”]

Torsdag 3/11

Besök på Step Up!

Step Up! är ett projekt för unga mellan 15 och 21 år som har avslutat grundskolan, men saknar avgångsbetyg. 12-24 månader kan de deltar de i detta projekt, men de flesta är där 6-12 månader. Gruppen är max 20 personer. Socialarbetare och lärare stöttar ungdomarna.  Varje dag startar dagen med frukost, sedan sätter lektionerna igång. Två dagar i veckan lagar de även lunch tillsammans. Ungdomarna studerar tyska, engelska och biologi, sedan har de även WAT (livskunskap). Lärandet är i små grupper. För varje person görs en plan för nästkommande 3 månader. Ungdomarna är inte särskilt motiverade, de har ofta lågt självförtroende och psykiska problem. De behöver hjälp med att utveckla en daglig struktur.

[Best_Wordpress_Gallery id=”6″ gal_title=”Step up”]

Fredag 4/11

Läraren från Sunderby folkhögskola och jag utvärderade besöken tillsammans med personal från verksamheterna i Compass Mittes lokaler.

Compass Mitte

Compass Mitte startade 2001 och är ett jobbcenter för ungdomar mellan 14 och 27 år i stadsdelen Mitte. De erbjuder rådgivning där ungdomarna även kan vara anonyma. Ungdomarna som kommer till Compass Mitte vet inte vad de ska göra i livet. De saknar avgångsbetyg, rutiner och motivation. Arbetslösheten är hög och ungdomarna behöver aktiveras. Första kontakten med jobbcentret tas av ungdomarna som ringer och bokar en tid med handläggarna. Information om möjligheten att besöka jobbcentret sprids på skolor och från de som redan har varit där. Jobbcentret informerar om yrkesutbildningssystemet och ger råd för att kunna slutföra skolan och få ett avgångsbetyg. Personalen hjälper också ungdomarna att söka och hitta en praktikplats, lärlingsplats eller jobb. De fungerar också som stöd vid jobbansökningar, förberedelser inför tester och anställningsintervjuer. Det är också de som erbjuder ungdomarna en plats på TriK eller Step Up! Compass Mitte kan även hjälpa ungdomarna som behöver stöd i relationen med sina föräldrar och kontakt med myndigheter.

Vi hann även utforska Berlin på egen hand. Tunnelbana, spårvagn och buss var lätt att färdas med, men det allra bästa var ändå att promenera. Jag gick förbi rester av Berlinmuren på Gerichtstrasse, passerade sevärdheterna Brandenburger Tor, förintelsemonumentet ”Denkmal für die ermordeten juden Europas”, Checkpoint Charlie och Berliner Dom. Affärsgatan Kurfürstendamm och torget Potzdamer platz besöktes också.

Klicka för större bilder:

[Best_Wordpress_Gallery id=”2″ gal_title=”Berlin sevärdheter”]

 

Print Friendly, PDF & Email