Så här skriver Husman Hagberg i Kalix om vår senaste utbildning, yogalärare:

”Ibland känns det som att vi skryter alldeles otroligt på Kalix, men vad ska vi göra när Kalix är så här bra? Som nu: Kalix startar en egen grundutbildning till Yogalärare.
Maria Krukka Olsson och Ann-Sofie Åström sitter i svarta skinnfåtöljer intill den sprakande brasan i det nyrenoverade konferensrummet på Kalix folkhögskola. Det är här och i den nyrenoverade aulan som den 100 timmar långa grundutbildningen till Yogalärare ska äga rum. Utbildningen kommer ske via Kalix konferens och utbildning, som är en del av Kalix Folkhögskola men inte på samma sätt styrd av statsmedel. Intill Maria Krukka Olsson ligger den hoprullade yogamattan.
– Min yogaresa är som att hitta hem. Närvaron är fantastisk som att som vuxen se världen som ett barn gör. Yoga är utveckling, säger Maria Krukka Olsson.
Maria är utbildad gymnasielärare och att lära andra sitter nära nog i hennes DNA. Därför är det en självklarhet att när hon själv utbildat sig och praktiserat yoga i olika former i drygt åtta år och instruerat andra vid flera olika yogastudios, så är det dags att utbilda nya Yogalärare.
– För mig är inte yoga perfektion, utan att lyssna på sitt inre. Att hitta in till sin kärna. Varje stund på mattan räknas, att rulla ut mattan och lära känna sig själv.
Utbildningsdeltagarna kommer att spendera 100 timmar på yogamattan, från januari till avslutningen den 4-5 juni.
– Det samhälle vi lever i gör det absolut nödvändigt att tänka inåt. Vi behöver bromsa våra hysteriska liv vi behöver landa i oss själva, i våra inre. Hälsa ska vara ett utbildningsben som vi också ska stå på framöver. Vi på Folkhögskolan brinner för utbildning och det här är viktigt på riktigt, säger Ann-Sofie Åström, ansvarig för Kalix konferens och utbildning.
För Maria är det inte viktigt med komplicerade poser i yogan, det viktiga i hennes filosofi är mjukhet.
– Mjuka rörelser för ökad rörlighet och för att lära känna oss själva, vårt inre. Yoga bidrar till lugn. Känslan som växer inom en vid yoga, den starka närvaron, känslan är anledningen till att fortsätta trampa på yogans väg, säger Maria.
Förra veckan lanserades utbildningen och redan har ansökningar anlänt till utbildningens tolv platser.
– Jättespännande. Det ska bli så roligt att träffa gruppen.
Maria ser fram emot att låta sin kunskap gå vidare. Samtidigt som 100 timmar låter mycket, så är det väldigt lite.
– Svårigheten är att begränsa sig till 100 timmar. Det finns så mycket som de kommer att få nosa på, det här blir så roligt. Jag vill vandra på yogans äventyrliga stig som ger mig grundning och närvaro i tillvarons ocean och det är någonting jag önskar dela med mig av till andra människor. Jag önskar vara ett stöd, en trygg hamn för människor som vill utforska det inre och hitta hem till sin kärna.
Ann-Sofie Åström ser fram emot utbildningsstart.
– Maria har en sådan passion, det ska bli så härligt att se den passionen sprida sig till deltagarna, säger Ann-Sofie Åström.
Själv har Maria utbildat sig inom yoga på flera olika lärosäten. Ingen här uppe i norr.
– Det är så fantastiskt att vi har möjlighet att dra i gång en yogalärarutbildning här i Norrbotten. Jag uppskattar verkligen folkhögskola som undervisningsform, det är otroligt givande att genom samskapande och lärande
processer utvecklas tillsammans med andra, säger Maria Kruuka Olsson.
Den grundläggande yogalärarutbildningen kommer att låta de studerande möta en mjuk, inkännande och tillåtande yoga. Samverkan i gruppen är central. Konsten att förmedla yoga till elever är också central där fokus är att lära sig se kroppen möjligheter och begränsningar. Målet är att få en bred kunskapsgrund, att växa i lärarrollen, att samskapa, att vara en del i en lärande process och att hitta sin egen unika röst.”
Följ gärna Husman Hagberg i Kalix på deras Facebooksida.