”När jag gick lärarassistentutbildningen på Kalix folkhögskola skrev jag en fördjupningsuppgift om det tillsatta sockret i skolorna. Resultatet jag kom fram till är skrämmande. Syftet med arbetet var att kolla på hur farligt det tillsatta sockret är för växande kroppar, och hur mycket tillsatt socker det förekommer ute på skolorna idag.

Det visar sig att tillsatt socker i form av till exempel klubbor delas ut av lärare till elever för att belöna eleverna när de sköter sig på lektionerna. Det sänder ut fel signaler till eleverna. Eleverna lär sig att belöning kommer via nått sött i munnen. Tillsatt socker leder till fetma som för med sig en rad olika följdsjukdomar, några av dem är hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. Barn idag får vuxensjukdomar som en följd av det tillsatta sockret de äter.

Skolan ska inte bidra med tillsatt socker. Fruktstunden ska bestå av just en frukt. Vilket det inte gör på alla skolor idag, jag har observerat riskakor, digestivekex och risifrutti. Detta är bara tomma kalorier som inte ger någon näring, bara energi. Det leder till att elevernas blodsocker pendlar, och då får de svårt att koncentrera sig på lektionerna och konflikterna i klassrummen ökar.

Vid stort sockerintag kan barn komma in i puberteten snabbare, vilket leder till att flickor utvecklar bröst och får mens tidigare, bröstcancer sjunker i åldrarna. Att få en vuxen kropp när man fortfarande leker med dockor, gör att många barn mår dåligt.

Föräldrar ska kunna skicka sina barn till skolan med den vetskapen att de inte får i sig tillsatt socker, som leder till ohälsa.”

Så här skriver Madelene Lön som gick ut lärarassistentutbildningen i våras. Hur tänker du kring socker i skolan?