Karibu Tanzania

posted in: Okategoriserade | 0

Det är frasen vi möts av överallt vi tar oss fram, Välkommen till Tanzania och välkomna känner vi oss.

Karibu Tanzania Organization (KTO) heter paraplyorganisationen samtliga 55 folkhögskolor ligger under de är en motsvarighet till RIO för oss. Det finns massor att säga om hur de jobbar och vilka utmaningar de möter men för att göra en lång historia kort får de jobba hårt mot olika instanser och Alan Rogers rapport från 2017 (där bland annat folkhögskolornas jobb lyfts fram) har KTO fått större mandat att t.ex. påverka budgetarbetet. Det är inte helt lätt att förklara och förstå Tanzanias byråkrati. Jag och en till kursare kommer att åka till en av dessa skolor för nästan två veckors utbyte och praktik.

Här i Dar-es-Salaam har vi haft bra tillgång till internet men det lär vi inte ha ute på Bigwa som skolan heter, däremot kan jag nog få iväg några instagraminlägg, se @annsofielarare.

Nedan följer lite bilder på dagarna som varit. Introduktionen till KTOs arbete fick vi av Mia Mjewenga Bergdahl som jobbar tillsammans med sin man Maggid på KTO och vi fick även träffa resten av personale, Richard Ngole, Cayhryn Mworia och Garasiano Myinga. Mia och Maggid har varit supervärdar, de har hjälpt oss med allt från att hitta i staden, till hotell, biljettbokningar och så klart fantastiska restauranger. Maggid hade en kurs i swahili för oss, vet inte om han tycker vi var de smartaste eleverna men lite snappade vi allt upp.

Från fredag till lördag åkte vi till Zanzibar och förutom att det är en fantastik ö så var Stone Town en otroligt intressant, ologisk och fantastisk gammal stad men med en hemsk historia som många afrikanska länder blivit utsatt för, nämligen slavhandel. Utställningen var intressant, skrämmande, hjärtskärande och det var svårt att se bilder och läsa om alla hemskheter människorna utsattes för. Med en klump i magen och tårögd gick jag runt och förundras över människans grymhet. Detta är bara några bilder, tänk att de i det minimala rummet klämde in 75 personer som sedan såldes på marknaden ovan mark. Som avslutning på utställningen påmindes vi om att slaveriet är än mer utbrett idag med 21-36 miljoner människor uppskattas vara förslavad idag, se nedan av vad.

Men som jag sa är Zanzibar en vacker ö som jag gärna vill återvända till när tid finns.

Print Friendly, PDF & Email