Maj 1919 beslutade Sveriges Riksdag att svenska kvinnor skulle få politisk rösträtt. Det dröjde till riksdagsvalet 1921 innan det kunde verkställas.

100 år! Är inte det värt att fira?

Kom och se föreställningen ”Föregångerskan”. Det är en 50 minuter lång monolog som ger en god inblick i rösträttskampen. I nästan 20 år stred kvinnorna inom föreningen LKPR – Landsföreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt. Med avstamp hos en av rösträttskämparna – Gulli Petrini- till dagens självklara demokratiska rättigheter.

100 år är en kort tid, kanske bäst att vara på sin vakt. Rosa pussyhats och dagsaktuell musik ger klara signaler om att det sker saker här och nu. Föregångerskan visade vägen. Nu gäller det att förvalta arvet.
Föreställningen är producerad av Regionteatern Blekinge Kronoberg och har spelats 100 ggr sedan premiären 2017. Tre föreställningar spelades på Island i juni 2018. 

Dramatiker är Lisa Lindén och regissör Karin Enberg. Pjäsen är förlagd på Drakens förlag. Musik av Laleh, Annika Norlin/Säkert, Anna Järvinen, Salt n Pepa med flera.

Välkomna på måndag 13.00 till föreställning i aulan, Kalix folkhögskola! Gratis, men anmäl att du kommer till info@kalixfolkhogskola.se