Del 4 i Lilla Youtube-skolan: Hur tjänar man pengar på Youtube?

För yngre kan det vara svårt att förstå, men för ganska många över 25 år är Youtube ett ganska okänt område! Här kommer därför Lilla Youtube-skolan!


Så… finns det pengar att tjäna på Youtube – Youtube som ju är gratis?

Youtube är världens största plattform för videodelning och omkring 1 miljard tittare över hela världen. Youtube. Är. Stort. Obegripligt. Stort.

Så klart det då finns pengar att tjäna på Youtube! Ni har kanske märkt att det finns annonser på vissa videos? Om en kanal har över 1000 prenumeranter så får den börja visa annonser. Annonseringen sker automatiskt efter att man anmält att man vill ha annonser. Därför mina vänner är det viktigt att du prenumererar på kanaler som du gillar! På så vis kan de som gör kanalen någon gång, kanske få in några kronor på sin kanal.

Ett litet OBS när vi ändå pratar om att få prenumeranter: En del byter prenumerationer med varandra (sub-for-sub), alltså att de prenumerar på varandra. Eller köper prenumeranter – ja man kan det! Men det känner Youtube av så har du massa prenumeranter som inte tittar på din kanal på riktigt så blir inte den inte godkänd för annonsering.

Är det mycket pengar det rör sig om? Det beror helt på. Vi har Pewdiepie, alltså svenska Felix, som tjänar obegripligt mycket pengar på sin kanal. Men han är på 5:e plats gällande flest prenumeranter i hela världen. HELA VÄRLDEN! September 2018 har han nästan  66 miljoner prenumeranter… Lyssna på hans Sommar i P1 förresten, om du vill veta mer! Superkul förresten att han twittrade om vår utbildning ”Framtidens Youtuber” när vi startade – det är stort för oss!

Men tillbaka till tråden, hur tjänar man pengar på Youtube – och hur mycket? Dels är det genom annonser som jag nämnde men även genom samarbeten med olika företag. Man gör till exempel videos eller innehåll som är planerat med ett företag som sponsrar kanalen. Några exempel är ju Matkoma och Hampus Hedström som har samarbete med SJ. Eller Clara Henry och Keyyo som gör videos med Comviq.

Man kan också ha mer rena reklamvideos där man testar produkter och rekommenderar dem vilket man då får betalt för.  Det finns också något som heter ”affiliate” som man kan säga är länkar till produkter så får de betalt för varje klick vi gör.

Att ha en egen kanal kan ju även leda till andra uppdrag. Om vi igen tar Clara Henry och Keyy som exempel så har ju båda varit programledare (Mello, Talang, m.m.). Eller I just want to be cool som fick en egen TV-serie. MÅnga Youtubers får ju också föreläsningsuppdrag, konferenciersuppdrag och liknande.

Men… det är inte bara att plocka pengar, de flesta som tjänar sitt uppehälle på Youtube har jobbat länge för att nå dit de är idag. Om inte länge, så väldigt hårt och regelbundet. Om man tänker att man vill leva på på rena annonsintäkter från Youtube så måste du publicera videos regelbundet och ha 100-200,000 prenumeranter för att kunna leva på det. I väldigt runda slängar! Allt är ju relativt, det beror ju på vad du har för levnadskostnader naturligtvis men det beror också på en knepigare sak, och det är hur dina klipp rankas av Youtube. Vissa klipp är värda mycket mer än andra klipp. Därför kan teoretiskt sett en Youtuber med 100 000 prenumeranter tjäna mer än som har 200 000 prenumeranter. Det hela har ju att göra med hur attraktivt ett visst innehåll är för Youtubes annonsörer.

Man kan också tjäna pengar genom att be tittarna om pengar, så kallad crowdfunding. Då behöver man ju inte ha extremt mycket tittare – allt beror ju på hur mycket de enskilda tittarna är villiga att skänka.

Alla youtubers som jag har pratat med säger en och samma sak: Fokusera inte på hur mycket du kan tjäna – fokusera på att ha roligt! Har du inte roligt kommer du dels tröttna och dels kommer du inte ha någon bra energi för tittarna och då vill de inte komma tillbaka.

Sådärja. Då vet du lite om hur man tjänar pengar på Youtube. Om du vill bli en Youtuber så är det ganska enkelt. Skaffa ett konto och sätt igång en kanal. Det är enkelt! Men därifrån till att få många följare… dit är det oftast långt för de flesta av oss. Därför har vi en utbildning där man under 15 veckor för ägna sig helt åt att utveckla sitt filmande och sin redigering. Vi arbetar dessutom med mycket analyser och arbete med sin egen utveckling, att bygga egna mål och naturligtvis fördjupa sig i sociala medier och marknadsföring. Varmt välkommen att söka – eller prova att utveckla din kanal på egen hand. Oavsett: Stort lycka till – om du inte provar så vet du inte om du kan lyckas!

Happy watching!

Skrivet av: Pia Nyberg, kursansvarig på vår utbildning ”Framtidens Youtuber” och lärare på ”Morgondagens Influencer