Del 3 i Lilla Youtube-skolan: Hur funkar Youtube för dig som tittare?

För yngre kan det vara svårt att förstå, men för ganska många över 25 år är Youtube ett ganska okänt område! Här kommer därför Lilla Youtube-skolan!


Så… Hur funkar Youtube för dig som tittare?

För dig som tittare är det egentligen enkelt. Surfa in på Youtube.com och sök i rutan på något. Sen är det bara att du klickar hej vilt på sånt som du tycker ser intressant ut. Testa till exempel att söka på ”rolig katt” så kan du roa dig en stund.

 

Hittade du något bra? Då kan det vara dags att skaffa ett konto på Youtube. Om du har ett gmail-konto så kan du använda samma uppgifter som där. Du vet, det är ju Google som äger Yotube. Och vem äger Gmail? Google så klart. Har du inte ett google-konto så skapar du det här.

När du har ett konto på Yotube kan du prenumerera  Genom att du prenumererar på en kanal så får du notiser när en ny video på den kanalen publiceras. Youtube-kanaler älskar när du prenumererar på dem! Ju fler prenumeranter – desto högre upp kommer de på popularitetslistor.

När du är inloggad kan du också göra tummen upp för en video och då blir den som gjort videon extra glad! Ja… du kan göra en tumme ner också, men om du tycker att en video är så dålig är det väl bättre att du skrollar vidare än skickar dålig vibes eller hur! Var snäll…

En en senare del i denna lilla Youtuber-skola ska jag berätta om hur Youtubers tjänar pengar. Det är ju gratis att titta på Youtube, men om du gillade en video, så är det så tacksamt om du gör en tumme upp eller ännu hellre prenumererar på någons kanal. Varför? Jo för att när en kanal har över 1000 prenumeranter (och lite annat) så kan den börja få annonser på sin kanal. Annonser på kanalen = pengar till kanalägaren. I början är det verkligen inte stora summor det handlar om, du kan inte säga upp dig förrän du har långt fler än 1000.

Vad är en kanal egentligen?

En youtuber skapar en kanal för att kunna publicera sina videos där. Som exempel kan vi titta på Therese Lindgrens kanal (som är en våra största kanaler i Sverige). Detta är skärmdumpar från en dator, surfar du från en mobil eller läsplatta ser det lite annorlunda ut.

Överst är den så kallade kanalbilden. Under kanalbilden så finns en meny som du kan klicka vidare på – vi återkommer till den!

Under menyn finns olika videos. Therese Lindgren har valt att ha några spellistor på förstasidan. Alla kanaler har inte spellistor, men det har denna, jag har markerat spellistans namn med blåa ringar.

 

Nu går vi tillbaka till menyn så ska jag förklara vad rubrikerna betyder.

 

Hem betyder naturligtvis startsidan, och det är där kanalen börjar.

Videor är en sida med alla videos ligger, i omvänd kronologisk ordning. Här ligger de oavsett vilken spellista de tillhör.

Spellistor kan du kika in på och se alla spellistor, inte bara de som är utvalda för förstasidan.

Community är en form av en blogg där Therese Lindgren kan lägga upp text och foton.

Kanaler är en flik där youtubern kan marknadsföra andras kanaler.

Om är en flik där youtubern berättar vad kanalen handlar om.

 

Så där ja. Då kan du det mesta du behöver för att surfa runt på Youtube! Kom tillbaka nästa vecka i Lilla Youtube-skolan så ska du få lite tips om andra saker!

Happy watching!

Skrivet av: Pia Nyberg, kursansvarig på vår utbildning ”Framtidens Youtuber” och lärare på ”Morgondagens Influencer