Del 2 i Lilla Youtube-skolan: Vad finns det att se på Youtube?

posted in: Lilla Youtube-skolan | 0

För yngre kan det vara svårt att förstå, men för ganska många över 25 år är Youtube ett ganska okänt område! Här kommer därför Lilla Youtube-skolan!


Så… vad ska vi se på Youtube?

Förvirrade medelålders vänner frågar mig ibland “Men vad är det egentligen jag ska titta på, på Youtube?!?!? Och varför!??! Är det inte bara SMINK ?och ROLIGA KATTER ??”  

Nejdå, allt finns ju på Youtube! Men vi kan börja i en annan ände.

Varför yngre tittar så mycket på Youtube, till skillnad från oss medelålders, tror jag handlar om vårt tittarbeteende. Yngre tittar på Youtube samtidigt som de gör andra saker. De tittar visserligen även från sängen och soffan (och varvar emellanåt med filmer från andra ställen än Youtube) men just att de gör det samtidigt som annat tror jag är en stor skillnad. Vi som är äldre lyssnar kanske istället på radion, eller möjligen en podd vid tillfällen som vi gör något annat än sitter i TV-soffan.

Vi som är mer vana vid film och TV, och tittar från soffan, vill ju att det ska finnas något värdefullt i varje minut. Därför blir det lite konstigt att se en Youtuber som går till affären. Och då menar jag bokstavligen, att man får se att den går till affären och vad den handlar där. Om du samtidigt gör andra saker så är det ok, men ska du sitta och stirra stint på skärmen så börjar ju iallafall jag undra om mitt liv har en mening över huvud taget.

Som sagt, yngre gör det samtidigt som annat. Det finns till och med en så kallad “tagg” (del av videotiteln) som man kan söka på som heter “Get ready with me” där du kan göra dig i ordning på morgonen samtidigt som en youtuber gör det hos sig. Liknande med taggen “Mukbang“. Där får du se människor äta samtidigt som de filmar. Denna tagg kom till i Japan då man tyckte att det på sätt och vis kunde ersätta det traditionella, att man äter tillsammans.

Förutsättningarna för att ens kunna titta “hela tiden” är ju så olika! Är man ung och kanske till och med bor hemma så styr man ju över sin egen fritid till stor utsträckning. Även om mamma tjatar att du ska städa rummet eller gå ut med soporna så trust me, det blir inte mindre av sådant när ni bor själva! Tänk då att du har två små barn som de springer och tjattrar hela tiden och har behov av diverse hjälp och uppmärksamhet på morgonen.  Det funkar liksom inte att “Get ready with me” i barnfamiljskaoset och att titta in till Jocke och Jonna för att se om deras pool hunnit rasa in. När sedan föräldern pustar ut på kvällen så är det ett skrivet manus och brittiska mord på landet som hägrar mer än att söka på sina intressen på Youtube. Antingen för att vi inte orkar söka, inte vill se via skärm (tips: koppla Youtube till TV:n!), eller helt enkelt ovana och okunskap.

Bröderna Norberg

Om nu en medelålders tar sig tid att titta på Youtube. Vad finns det rent konkret att titta på? Ni yngre vet ju redan vad ni ska titta på och ni har era favoriter men här kommer lite tips om hur man kan tänka om man är ny Youtube-tittare. Det som de flesta ändå har gjort, det är ju att söka instruktionsfilmer på Youtube. Har du fått ryggskott eller ska gjuta i betong så är det nog på Youtube du har sökt eller hamnat på. Men vi går vidare från det, alltså tutorials som instuktionsfilmer kallas.

För det första så finns det en enorm mängd musikvideos, hur mycket som helst! Avicci har ju varit den statistiskt mest sedda Youtube-kanalen länge i Sverige, men det är ju inte Avicci vi tänker på när vi säger “Yotubers”.

En del yngre tänker ju på de som spelar – alltså att man får se youtubers när de spelar dataspel och pratar om annat samtidigt. Vi har ju svenska Felix, mer känd som Pewdiepie, som är bland de mest sedda i världen. Han har ofattbara 65 miljoner prenumeranter! Hans videos handlar ibland om andra saker, som exempelvis i somras när han sjöng Hej Monica

Om vi går vidare till musik och underhållning så finns det så mycket att välja på. Dels har vi alla roliga kattklipp och söta barn som privatpersoner har filmat som är helt underbara. Men vi har ju sådant som är lite mer genomtänkt med manus, syggt filmande och redigering som till exempel bröderna Norberg som varit högt på topp-listorna de senaste åren – ni vet de som gör parodier på Melodifestivalen. De är ju fantastiska tycker jag! Swedish fika

Det finns andra succéer som Swedish fika för att nämna någon mer inom denna genre. De har gjort en kul liten video om vår nationalaktivitet.

Sen har vi underhållare som inte sysslar med musik, utan är bara underhållande. Här kan vi nämna Matkoma som provar att äta massa olika saker, Hampus Hedström som gör roliga sketcher själv, eller underbara I just want to be cool som har gjort sketcher i flera år.

Vi har också de som gör mer allvarliga videos. Ett bra exempel är Sthlm Panda som gjort flera sociala experiment, ett måste att se är Våld i hissen.

Vissa kanaler har vissa teman. Det kan vara Elin Häggbergs Teknifik som mest handlar om tekniska tips och lösningar eller för dig som gillar trädgård finns exempelvis Sara Bäckemo.

Det finns mycket mer att berätta och säga men jag ska avsluta med vad vi kan kalla för life-style-youtubers. Dessa kanaler handlar om en person, eller en familjs liv helt enkelt. Barn och pyssel – prova familjen Torsgården som bor på landet. En annan familjekanal är Let’s feast bor i lägenhet. En ytterligare, som ni känner igen från Let’s Dance är ju Margaux Dietz. Hennes video när hon föder barn blev bland topp-tio mest sedda 2017. Det blir lite som en doku-såpa, man lär känna dem och så vill man se hur det ska gå för dem! I Sverige och de som har videos på svenska så är de största i särklass Jocke & Jonna och Therese Lindgren.

Här ska du få mitt personliga bästa tips medelålders mig: James Corden. Han är ingen “ren” youtuber utan kombinerar med sitt TV-program som han har. Corden gör olika slags teman som sedan läggs ut på Youtube. Jag älskar till exempel de här:

“Carpool karaoke” (Corden åker bil och sjunger med kändisar),
“Spill your guts” (Corden och en kändis ska antingen äta något groteskt äckligt, eller säga sanningen om något)
“… acts out…” (Corden och en skådis spelar upp skådisens alla filmer på någon minut)
Missa inte heller när Zlatan är med, om du gillar Zlatan.

Så, klicka iväg på några av förslagen, sök på egna ord and enjoy! Ge inte upp efter ett avsnitt, se några så du får en helhetsbild.  Kom tillbaka nästa vecka i Lilla Youtube-skolan så ska du få veta lite mer tips om att vara tittare.

Happy watching!

Skrivet av: Pia Nyberg, kursansvarig på vår utbildning ”Framtidens Youtuber” och lärare på ”Morgondagens Influencer