För yngre kan det vara svårt att förstå, men för ganska många över 25 år är Youtube ett ganska okänt område! Här kommer därför Lilla Youtube-skolan!


Så… vad ska vi se på Youtube?

Förvirrade medelålders vänner frågar mig ibland ”Men vad är det egentligen jag ska titta på, på Youtube?!?!? Och varför!??! Är det inte bara SMINK ?och ROLIGA KATTER ??”  

Nejdå, allt finns ju på Youtube! Men vi kan börja i en annan ände.

Varför yngre tittar så mycket på Youtube, till skillnad från oss medelålders, tror jag handlar om vårt tittarbeteende. Yngre tittar på Youtube samtidigt som de gör andra saker. De tittar visserligen även från sängen och soffan (och varvar emellanåt med filmer från andra ställen än Youtube) men just att de gör det samtidigt som annat tror jag är en stor skillnad. Vi som är äldre lyssnar kanske istället på radion, eller möjligen en podd vid tillfällen som vi gör något annat än sitter i TV-soffan.

Vi som är mer vana vid film och TV, och tittar från soffan, vill ju att det ska finnas något värdefullt i varje minut. Därför blir det lite konstigt att se en Youtuber som går till affären. Och då menar jag bokstavligen, att man får se att den går till affären och vad den handlar där. Om du samtidigt gör andra saker så är det ok, men ska du sitta och stirra stint på skärmen så börjar ju iallafall jag undra om mitt liv har en mening över huvud taget.

Som sagt, yngre gör det samtidigt som annat. Det finns till och med en så kallad ”tagg” (del av videotiteln) som man kan söka på som heter ”Get ready with me” där du kan göra dig i ordning på morgonen samtidigt som en youtuber gör det hos sig. Liknande med taggen ”Mukbang”. Där får du se människor äta samtidigt som de filmar. Denna tagg kom till i Japan då man tyckte att det på sätt och vis kunde ersätta det traditionella, att man äter tillsammans.

Förutsättningarna för att ens kunna titta ”hela tiden” är ju så olika! Är man ung och kanske till och med bor hemma så styr man ju över sin egen fritid till stor utsträckning. Även om mamma tjatar att du ska städa rummet eller gå ut med soporna så trust me, det blir inte mindre av sådant när ni bor själva! Tänk att du har två småbarn som springer och tjattrar i morgonkaoset – det funkar liksom inte att samtidigt ta in vad som händer i huset hos Jocke och Jonna. När sedan föräldern pustar ut på kvällen så är det kanske ett skrivet manus och brittiska mord på landet som hägrar mer än att söka på sina nördiga intressen på Youtube. Men… om du orkar så finns miljoner videos att se, särskilt om du kan engelska. Det finns också mängder med videos inom just ditt specialområde. Tänk, du behöver inte vänta på att svensk TV ska visa, du kan se det idag, nu!

Bröderna Norberg

Så vad finns det för tips, om man inte har nördintressen som medelålders? Eller om du inte har ryggskott och ska leta efter träningsövningar för det, eller hur man målar på glas. Så, om vi går vidare från tutorials (som ju instuktionsfilmer kallas), vad finns det rent konkret att titta på?

För det första så finns det en enorm mängd musikvideos, hur mycket som helst! Avicci har ju varit den statistiskt mest sedda Youtube-kanalen länge i Sverige, men det är ju inte Avicci de flesta tänker på när vi hör ordet ”Yotubers”.

En del yngre tänker kanske på de som spelar – alltså att man får se youtubers när de spelar dataspel och de pratar om annat samtidigt. Vi har ju svenska Felix, mer känd som Pewdiepie, som är bland de mest sedda i världen, han har gjort just detta mycket, spela och prata. Han har ofattbara 111 miljoner prenumeranter (januari 2023)! Hans videos handlar ibland om andra saker, som exempelvis sommaren 2018 när han sjöng svenska Hej Monica

Om vi går vidare med just musik och underhållning så finns det så mycket att välja på. Dels har vi alla roliga kattklipp och söta barn som privatpersoner har filmat som är helt underbara. Men vi har ju sådant som är lite mer genomtänkt med manus, snyggt filmande och redigering som till exempel Bröderna Norberg som varit högt på topp-listorna de senaste åren – ni vet de som gör parodier på Melodifestivalen. Fantastiska! Sen haha, ja, vi tyckte det var ganska kul när de gjorde en parodi på vår utbildning ”Morgondagens influencers”. Den visades visserligen inte på Youtube utan på TV4 (Mumbojumbo). Swedish fika

Det finns andra succéer som Swedish fika för att nämna någon mer inom denna genre, en kul liten video om vår nationalaktivitet.

Sen har vi underhållare som inte sysslar med musik, utan är bara underhållande. Här kan vi nämna Matkoma som provar att äta massa olika saker, Hampus Hedström som gör roliga sketcher själv, eller underbara I just want to be cool som har gjort sketcher i flera år.

Vi har också de som gör mer allvarliga videos. Ett bra exempel är Sthlm Panda som gjort flera sociala experiment, ett måste att se är Våld i hissen.

Vissa kanaler har vissa teman. Det kan vara Elin Häggbergs Teknifik som mest handlar om tekniska tips och lösningar eller för dig som gillar trädgård finns exempelvis Sara Bäckemo.

Det finns mycket mer att berätta och säga men jag ska avsluta med vad vi kan kalla för life-style-youtubers. Dessa kanaler handlar om en person, eller en familjs liv helt enkelt. Barn och pyssel – prova familjen Torsgården som bor på landet. En annan familjekanal är Let’s feast bor i lägenhet. En ytterligare, som ni känner igen från Let’s Dance är ju Margaux Dietz. Hennes video när hon föder barn blev bland topp-tio mest sedda 2017. Det blir lite som en doku-såpa, man lär känna dem och så vill man se hur det ska gå för dem! I Sverige och de som har videos på svenska så är de största i särklass Jocke & Jonna och Therese Lindgren.

Här ska du få mitt personliga bästa tips från medelålders mig: James Corden. Han är ingen ”ren” youtuber utan främst programledare i USA, men det finns mängder med bra/roliga avsnitt på Youtube, till exempel de här:

[icon icon=icon-film size=14px color=#000 ] ”Carpool karaoke” (Corden åker bil och sjunger med kändisar),
[icon icon=icon-film size=14px color=#000 ] ”Spill your guts” (Corden och en kändis ska antingen äta något groteskt äckligt, eller säga sanningen om något)
[icon icon=icon-film size=14px color=#000 ] ”… acts out…” (Corden och en skådis spelar upp skådisens alla filmer på någon minut)
Missa inte heller när Zlatan är med, om du gillar Zlatan.

Så, klicka iväg på några av förslagen, sök på egna ord and enjoy! Ge inte upp efter ett avsnitt, se några så du får en helhetsbild. Kom tillbaka nästa vecka i Lilla Youtube-skolan så ska du få veta lite mer tips om att vara tittare.

Happy watching!

Skrivet av: Pia Nyberg, tidigare kursansvarig på Framtidens Youtuber, Morgondagens Influencer, numera på vår utbildning ”Virtuell assistent

[Blogginlägget är uppdaterat 2023-01-05]