För yngre kan det vara svårt att förstå, men för ganska många över 25 år är Youtube ett egentligen ganska okänt område. Här kommer därför Lilla Youtube-skolan!


Så… vad är Youtube egentligen?

Youtube är världens största plattform för videodelning. Det hela startade 2005 av tre killar som jobbade på Paypal i USA. Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim ville ha ett sätt att enkelt kunna dela videos med varandra. Normalt är en video väldigt tung att skicka till någon så något behövdes göras. Det är fortfarande tungt att skicka videos till varandra om det är mer än några minuter, så ett bättre sätt är att ladda upp det på Youtube och mejla länken istället.

Det första klippet någonsin på Youtube är 18 sekunder långt och det är en av de tre grundarna som pratar om att elefanten har en snabel… Det här klippet har i januari 2022 ofattbara 252 miljoner visningar! 

 

Youtube växte enormt fort och redan i november 2006 köptes Youtube av Google för 1,65 miljarder dollar. Youtube ägs fortfarande av Google idag.

Med den superkorta historialektionen går vi vidare till statistik och lite mattetänk.

Världens befolkning uppgår till 8 miljarder idag. Ungefär hälften har internet. Av dessa 4 miljarder människor säger Youtube att de når ut till 1 miljard. Det är alltså en fjärdedel av alla världens internetanvändare som har tillgång till Youtube! Och, då ska vi också komma-i-håg att Youtube är förbjuden i Kina – som har en miljard invånare…

Youtube. Är. Stort. Obegripligt. Stort.

Hur är det med Youtube idag och i Sverige då?

Statistiskt så tittar barn och unga vuxna mer på Youtube än på TV. Bland de som är yngre så tittar de flesta dagligen på Youtube.

Källa och graf hämtad från Svenskarna och internet.

 

Som du förstår av det lilla jag nämnt här så är Youtube galet stort – och används av Sveriges unga människor i princip dagligen. Det är ganska smart att faktiskt sätta sig in i vad det är så kom tillbaka nästa vecka för ett nytt avsnitt i Lilla Youtube-skolan!

Happy watching! 

Skrivet av: Pia Nyberg, tidigare kursansvarig på Framtidens Youtuber, Morgondagens Influencer, numera på vår utbildning ”Virtuell assistent

[Blogginlägget är uppdaterat 2023-01-05]