Nu återstår bara två veckor av journalisttvåornas sista, långa praktikperiod. Få längtar tillbaka till skolan: dvs allt är precis som det ska vara! Och eleverna är som vanligt utspridda både geografiskt och olika typer av medier: alltifrån Kvällsposten i Göteborg och tevekanalen 24 Norrbotten i Luleå till Sveriges Radio Uppland och pressavdelningen på socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm…

Herman Öberg på ett kvällspass på UNT:s sportavdelning

Det är ofta mycket ringande från redaktionen innan man kommer ut på ett jobb. Herman gör sin sista praktik (9 veckor) på UNT.

 

SM i badminton avgörs den kommande veckan nere i Malmö – ett uppdrag som redaktionen på Upsala Nya Tidning tycker att Kalixeleven Herman Öberg är som klippt och skuren för. Här är Hermans rapport:

”UNT har egentligen inga konkurrenter, men det påverkar inte kvalitén nämnvärt. Speciellt inte på sporten som har ett bra tempo. Just sportredaktionen verkar också uppskattad, inte minst tack vare att den drar många klick på webben. Till exempel när jag direktrapporterade Sirius bandys elitseriekval i Kalix var det över 7 000 som följde den vill jag minnas.

Jag trivs jättebra. Jag får ringa och skriva texter från redaktionen, jobba på matcher och sköta webben. Det är inte betalvägg som i Norrbotten, men det är mycket fokus på statistiken – antal klick – och det får man tänka en del på. På match är det multitasking som gäller. Direktrapportering + text + kompletterande text till webben + videoklipp (med telefonen). Dessutom får man åka på bortamatcher. Jag har varit i Västerås, Stockholm och Kalix och på tisdag jobbar jag i Malmö på badminton. Jag som praktikant anförtroddes tidigt med uppdrag som en av UNT:s sportreportrar.”

Vill du läsa mer om den viktiga praktiken på journalistutbildningen i Kalix? Och kolla in vilka praktikplatser som tidigare års elever har haft? Klicka här!