Hos oss lär du dig allt som morgondagens journalister måste kunna

KamerasituationEn journalistutbildning ska fullt ut spegla hur dagens redaktioner jobbar. Därför uppdaterar vi oss ständigt för att se till att vår utbildning matchar dagens och morgondagens krav. En av huvudlinjerna i vår utbildning är en egen webbsajt. Genom den lär vi oss att hantera den förändrade nyhetsprocessen med ett nytt berättande, ständiga uppdateringar och uppföljningar, att producera och publicera videoreportage, skapa intressanta ljudfiler, diskutera pressetiska frågor…

Rörlig bild och radio

Sedan några år satsar vi stort på rörlig bild och på videoreporterrollen som blir allt viktigare för redaktionerna. Eftersom skolan också har en film/TV-utbildning har vi tillgång till en fantastisk teknisk miljö och samarbete med elever och lärare på den linjen. Också för ”radioter” finns nästan obegränsade möjligheter. Utöver de obligatoriska radioblocken kan du göra dina uppdrag i radiomediet under flertalet block. Och varför inte starta en egen poddradio på fritiden som Gurras och Hermans ”Bandysnack”. Precis som Sveriges Radio jobbar vi med redigerings- och utsändningssystemet Digas och har nära samarbete med Sveriges Radio Norrbotten i Luleå. Självklart har vi en fullt utrustad radiostudio, redigeringar och allt annat du behöver.

Minoritetsperspektiv

Kalix ligger i en region där flera av landets nationellt erkända minoritetsgrupper lever. Vi är stolta över vår mångfald och vill att det ska synas i vår utbildning. Du som går här kommer att få goda chanser att lära känna minoritetsgruppernas levnadsvillkor, kultur och språk. Vi riktar också en uppmaning till dig som själv tillhör någon av dessa grupper och som drömmer om att bli journalist; sök! Minoritetsredaktionerna har idag svårt att rekrytera utbildade, språkkunniga medarbetare.

Välj fritt

Journalistlinjen vid Kalix folkhögskola är tvåårig och utpräglat praktisk med ena foten ständigt i verkligheten – ofta bägge två, faktiskt. Du har stora möjligheter att välja fritt bland de olika publiceringsverktygen inför varje uppdrag. Skriva? Filma? Göra radio? Grundkurserna i respektive publiceringsverktyg kan du inte hoppa över, men som vi just beskrev har du stora möjligheter att satsa extra mycket på det som du tycker känns mest spännande. Vår ambition är att alla som går hos oss ska bli multijournalister i ordets rätta bemärkelse. Arbetsmarknadsmässigt är det en fördel att ha utbildat sig till journalist i Kalix. Vi har gott anseende hos arbetsgivarna eftersom det är allmänt känt att våra deltagare kan jobba på riktigt, är kreativa och blir en tillgång på redaktionen. Vi har dessutom funnit med i branschen i flera decennier. Att gå i Kalix betyder att du kan bo på vårt internat. De flesta vill det, eftersom det ger utbildningen extra bonus. Man umgås med sina kursare efter skolan, och eftersom skolans lokaler och teknik är tillgängligt dygnet runt passar många på att utveckla sina färdigheter på kvällarna. Engagemang är ett av de främsta förutsättningarna för att du ska bli den kompetenta reporter du vill bli.

Världens bästa yrke

Nästan alla går efter utbildningen hos oss direkt ut till jobb i branschen. Men det svårt att få fast anställning direkt. Arbetsmarknaden – och det gäller inte bara oss journalister – är sådan att man måste vara beredd att vikariera under flera år, söka alla jobb som finns och alltså räkna med att byta arbetsplats många gånger innan du kan slå dig lite mer till ro. Vi som jobbar på linjen och alla kursdeltagare har en sak gemensamt: Vi älskar journalistik och allt vad den goda journalistiken står för. Vi tycker att journalistyrket är världens absolut bästa. Så länge det handlar om journalistik är vi beredda att satsa järnet!   Sista ansökningsdag till Journalistutbildningen i Kalix är 15 april 2017! Läs mer om ansökan på journalistlinjens startsida