Kursplan Proudly presents | FAQ | Sagt av deltagare om utbildningen | #framtidensyoutuber

Drömmer du om att bli Sveriges främsta Youtuber? Skulle du tycka att det vore fantastiskt att tjäna pengar på något du gillar? Eller ser du helt enkelt Youtube som en spännande del av mediavärlden? Vi erbjuder dig en utbildning där du har möjligheten att förverkliga dina drömmar kring världens största videoplattform. För den som är intresserad av mer än Youtube så kan vi rekommendera att komplettera med Morgondagens influencer. Den kan läsas före eller efter denna kurs.

Youtuberutbildningen på Kalix folkhögskola ger dig effektiva redskap för att kunna verka i sociala medier – i egen regi eller som anställd på ett företag. Du kommer att lära dig grunderna och uttrycken inom film och videoredigering, manusskrivande och marknadsföring. Vi kommer också in på möjligheterna att tjäna pengar på sina sociala medier. Utbildningen ger också en bred grund för vidare studier inom medieområdet.

15 veckor från kursstart 21 januari 2019.

Godkänd grundskola. Du ska kunna förstå engelska eftersom en del av materialet kan vara på engelska.

Utbildningen är på helfart. Formen är helt på distans efter en första träff i Kalix. För kursen våren 2019 är det vecka 5 (onsdag 30 januari – fredag 1 februari). Övriga veckor planerar du själv dina dagar. Vi förutsätter att du arbetar med detta på heltid. Se gärna en vlogg från hösten 2018 när Katja åkte på träffen.

Både teoretiska och praktiska delar inom följande områden:

• Grunderna inom film
  • Videoredigering
  • Manus
  • Vad är Youtube egentligen?
  • Youtube som inkomstkälla
  • Hur får man fler följare?
  • Grunderna i sociala medier (vi går in djupare på det på Morgondagens influencer)
  • Etik
  • Lag och rätt inom sociala medier.
  • Ge och få feedback
  • Sharing is caring: vi lär av varandra
  • Föreläsning/träff med etablerade Youtubers. Vi har tidigare haft Matkoma, Hampus Hedström, Ella Grundel, Elin Nylund och Olle Öberg.

Vi arbetar varje vecka utifrån olika tema och fokus. Andra moment är för inspiration och ökad kunskap om medievärlden. Har du redan egna konton/kanaler så kan du använda en del där och en del är för din egen utvecklings skull.

Undervisningen är avgiftsfri. Vi tar ut en serviceavgift på 800kr för visst läromedel och digitalt material. Då ingår (under träffen) tre frukostar, tre luncher och en middag. Kostnader för litteratur, resor och eventuell logi vid träffarna tillkommer. Logi bokar du med fördel på vårt vandrarhem som ligger på skolans område. Du ansvarar för att själv har lämplig utrustning, se nedan.

Utrustning

Du ansvarar själv för att du har den utrustning som krävs för att kunna filma och redigera. Vänta gärna tills kursen har kommit igång innan du gör en bedömning av vad just du behöver. Vi rekommenderar att du använder det du redan har och köper in saker längs vägen när du vet mer om dina exakta behov. En vanlig mobilkamera räcker gott och väl i början. Många Youtubers har nöjt sig länge med bara mobilkamera. Lyssna t.ex. på podden där Ida Warg pratar om det. Det som många först får behov av är att köpa ett externt minne samt bättre arbetsminne/kraft i datorn. Om du bara filmar med din mobil kan det behövas ett stort minne i mobilen för att det ska fungera bättre.

När det gäller redigering går vi genom Adobes Premiere Pro. Du får studentpris på det om du är antagen. Föredrar du annat program så går det bra, men vi har ingen support på det.

Intyg

Efter avslutad och godkänd utbildning erhåller du ett kursintyg.

Innan du loggar in på Schoolsoft för att söka, förbered dig genom att ta fram alla handlingar. Du kan inte ladda upp handlingar flera gånger eller skicka i e-post. Detta behövs:

1. Skolbetyg: lägst slutbetyg från åk. 9.
2. Personligt brev: Se ett förslag här. Ju mer vi vet om dig, ju större chanser har du att bli antagen.
3. CV:  Tips här!
4. Personbevis: Klicka här på länk till skatteverket. Välj ”Skriv ut via e-tjänst” så får du det i en PDF nedladdat på din dator.

Du kan skanna eller fotografera dina handlingar. Vi kan läsa PDF, Word och Googles dokument (inte Apples egna program eller andra program).

När allt är redo, logga in på  Schoolsoft och sök. Sista ansökningsdag är 9 december 2018. Därefter tar vi inte deltagare i mån av plats.

Vi har som mål att kunna ge besked till sökande senast 14 december och reserver senast 19 december. Skriv gärna in det i kalendern och kolla även skräpposten så ditt besked inte hamnar där. Du kan också logga in på Schoolsoft igen för att se din status.

Fyll i din e-post här om du vill ha meddelande när vi startar ny ansökningsperiod eller få andra nyheter om utbildningen:

Gymnasial.

Utbildningen berättigar till studiemedel. Kontakta CSN direkt för mer information kring studiemedel. De svarar bäst på frågor kring studiemedel.

Pia Nyberg, e-post: pia.nyberg@kalixfolkhogskola.se och telefon 070-270 15 73.

Du hittar svar på vanliga frågor här.

Följ oss på Instagram! Följ oss på Instagram med #framtidensyoutuber Självklart får du använda taggen när du skriver om utbildningen, bara roligt att följa alla deltagare!

Vår utbildning i media

Maj 2018: