Kursplan FAQ Bildgalleri | Arbetsuppgifter för en lärarassistent | Fältstudier och praktik | #lararassistenterkalix

Vill du prova på ett stimulerande jobb inom skolan, men känner inte riktigt för ett jobb som lärare? Inget toppar ett riktigt bra skolklimat och det behövs fler resurser för att kunna skapa Sveriges bästa skola. Idag råder brist på legitimerade lärare inom skolan och det skapar behov av andra resurser i skolans värld. En sak är säker: du kommer att vara behövd på arbetsmarknaden! Läs här vad Lärarförbundet skrivit om yrket.

Kursplan 2018/2019

Efter avslutad utbildning/kurs ska deltagaren ha fått med sig kompetens med tyngd på skolans administrativa uppdrag och kunna fungera som en administrativ stödfunktion till lärare i skolan. Utbildningen ger dig en bred grund inför ett framtida jobb inom skola och/eller barnomsorg.

Två terminer (40 veckor). Utbildningen startar varje höst i augusti/september. Det är öppet för ansökningar från 1 januari till 15 april.

Vi ser gärna sökande med erfarenhet av arbete med människor, helst med barn och ungdomar. Du bör ha viss datorvana för att klara utbildningen. Vi rekommenderar att du har en dator och inte en surfplatta då en hel del skriven text ska göras. Vidare krävs mycket goda kunskaper i svenska språket för att klara av både kurslitteratur och skriftliga uppgifter kopplat till utbildningen. Yrket och utbildningen innebär att kunna läsa och förstå myndighetssvenska och längre instruktioner. Vi arbetar inte med stavning och grammatik så det är en förutsättning att den är god från början. Test av stavning, grammatik och ordkunskap kan förekomma vid antagning eller under utbildningstiden.

Du har minst avslutad grundskola.

Observera att du inför din praktik måste lämna in ett utdrag från polisens belastningsregister.

Distansstudier på heltid, omfattande två terminer (40 veckor). Studierna inbegriper 5 obligatoriska sammankomster i Kalix. Under träffarna anordnas föreläsningar blandat med erfarenhetsutbyte inom gruppen. Välkommen att boka boende på vårt fina, nyrenoverade vandrarhem, under de fysiska träffarna på skolan. Varje rum har egen WC och dusch.

Utöver fysiska träffar anordnas ibland träffar på nätet.

Ansökan är öppen fram till 15 april 2019, och alltså stängd nu.

Innan du ansöker, vänligen läs FAQ.

OBS! För att bli aktuell som sökande måste du bifoga alla handlingar som efterfrågas för din kurs, alltså: skolbetyg, personligt brev, CV och personbevis. När du klickar på personbevis, välj ”Skriv ut via e-tjänst” så får du det i en PDF som du kan spara på din dator och sedan ladda upp i din ansökan. Du kan skanna eller fotografera dina övriga handlingar. Personligt brev laddas upp i pdf-format. Du laddar upp alla handlingar samtidigt så det är viktigt att du har allt klart när du ansöker. Du kan inte komplettera efteråt via e-post.

Vad är ett personligt brev och CV? Tips här!

Efter ansökningstidens slut tar vi emot sökande i mån av plats.

Fyll i din e-post här om du vill ha meddelande när vi startar ansökningsperioden igen eller få andra nyheter om utbildningen:

Kursen innehåller teoretiska och praktiska delar inom följande områden:

• Administration för skolan: Office-paketet, Googles dokument, tangentbordsteknik, planering, kopiering, laminering, enklare hemsidor, digital dokumentation, sociala medier.
  • Myndighetssvenska (läsa och skriva)
  • Introduktion till pedagogik och skolhistoria
  • Kris- och konflikthantering
  • Den svenska skolan (struktur, styrdokument, värdegrund)
  • Skolan i världen
  • Etik i skolan
  • Juridik: delar av skollag och socialtjänstlag
  • Utvecklingspsykologi; grundförståelse kring ungdomar och inlärning
  • Gruppsykologi
  • Introduktion om särskilda behov
  • Fältstudier på hemorten (2 dagar på respektive stadium: låg, mellan, hög och gymnasiet)
  • Praktik på hemorten (6 veckor under våren, datum ej fastlagt ännu)
  • Friskvård varje vecka

Kurslitteratur/kostnader

Undervisningen är avgiftsfri. Vi tar ut en serviceavgift på 2400kr för visst läromedel och digitalt material. Då ingår även under träffen tre frukostar, tre luncher och en middag. Kostnader för övrig litteratur, resor och eventuell logi vid träffarna tillkommer. Logi bokar du med fördel på vårt vandrarhem som ligger på skolans område.

Utrustning

Enbart mobil eller läsplatta fungerar inte fullt ut för utbildningens lärplattform. Du behöver ha tillgång till en dator som
… du kan ta med till träffarna
… har webbkamera (eller om du kompletterar med en extern webbkamera)
… har mikrofon
… innehåller Office-paketet (måste inte vara den senaste versionen)

Intyg

Efter avslutad och godkänd utbildning erhåller du ett kursintyg. För att bli godkänd på utbildningen krävs att du:

• deltagit aktivt på träffarna
  • genomfört och fått godkänt på samtliga uppgifter
  • genomfört och fått praktiken godkänd

Utbildningen ger en bred grund för vidare studier och även en personlig utveckling.

Gymnasial.

Utbildningen berättigar till studiemedel. Kontakta CSN direkt för mer information. CSN:s hemsida.

Kontakt/lärare

Kursansvarig Pia Nyberg pia.nyberg@kalixfolkhogskola.se 070-270 15 73
Vid praktiska frågor kring utbildningen (anmälan, Schoolsoft, kursintyg), kontakta expedition: info@kalixfolkhogskola.se 0923-666 10

Följ oss på Instagram!
Följ oss på Instagram med  #lärarassistenterkalix Självklart får du använda taggen när du skriver om utbildningen, bara roligt!

Datum läsåret 2019/2020

Kursstart 26 augusti 2019. Kursslut 12 juni 2020. Hösttermin slutar 20 december. Vårtermin börjar 7 januari.
Obligatoriska träffar: 9-11 september, 13-15 november, 22-24 januari, 22-24 april, 10-12 juni.

I media och på nätet:

Lärare: Sara, Kristina, Pia, Minna