Kursplan | Elever berättar

På allmän kurs kan du läsa på både grundskole- och gymnasienivå. Och från och med 2018 har du möjlighet att lägga in dina drömmar på schemat!

Du väljer mellan att studera på plats eller på distans.

Beroende av vilka kurser du läser kan du skaffa dig behörighet på grundskolenivå, yrkesbehörighet eller grundläggande behörighet för vidare studier på högskola. Med hjälp av lärare, kurskompisar och ett positivt klimat kommer du att hitta dina inre styrkor och resurser. Inte minst genom att du under en del av veckan kan ägna dig åt att definiera drömmar och intressen som i förlängningen kan påverka din framtid i rätt riktning.

1-3 år, beroende på dina behov och tidigare studier. Kontinuerligt intag.

Vi prioriterar dem som behöver komplettera sina grundskole- eller gymnasiestudier. Du måste kunna svenska i tal och skrift för att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du ska fylla 18 år senast under terminen du vill påbörja dina studier.

Du väljer själv om du vill du studera på hel-, halv- och kvartsfart. Utbildningen i Kalix går på dagtid måndag-fredag.

Från och med vårterminen 2018 finns möjlighet att läsa allmän kurs hos oss på distans via internet. Distansstudier kräver att du kan ta eget ansvar, men du kommer att ha stabilt stöd från skolan och dessutom ha huvudkontakten med en lärare genom hela utbildningen. Dessutom finns möjlighet för dig i Norrbotten, att få fysisk handledning vid närmaste lokalkontor för Studieförbundet Vuxenskolan Norrbotten.

Utöver ämnesutbudet här nedan kan allmän kurs i Kalix nu erbjuda dig en unik möjlighet att hitta dig själv och definiera dina drömmar. På schemat kallar vi det för entreprenörstimmar eftersom det handlar om att du fördjupar/utvecklar ett intresse som ligger dig särskilt varmt om hjärtat. Kanske leder det till att du blir så bra på just det området att du skulle vilja satsa på det yrkesmässigt. Eller också nöjer du dig med känslan av att ha blivit riktigt, riktigt vass på något som är värdefullt för dig. Det kan handla om allt ifrån skotrar till hundar. Från dataspel till youtubing. Från noveller till tårtbakning. På Kalix folkhögskola finns många lärare som älskar nya idéer och vars uppdrag är att stötta och uppmuntra.

Hur många drömtimmar du kan lägga in i schemat beror förstås av hur många andra ämnen du behöver läsa in. Med hänsyn till dina behov skapar vi en studieplan utifrån följande ämnesutbud:

• Svenska, grundskola
  • Svenska 1
  • Svenska 2
  • Svenska 3
  • Engelska, grundskola
  • Engelska 5
  • Engelska 6
  • Matematik, grundskola
  • Matematik 1
  • Matematik 2
  • Naturkunskap 1a1
  • Religion 1
  • Historia 1a1
  • Samhällskunskap, grundskola
  • Samhällskunskap 1a1
  • Samhällskunskap 1a2

Undervisningen är avgiftsfri. För visst läromedel, digitalt material och teknik betalar du 750 kronor per termin om du läser på heltid. Deltidsstuderande betalar 500 kronor per termin.
Kostnader för ytterligare litteratur, eventuella studieresor mm kan tillkomma.

För en extra kostnad på 300 kr/termin kan du låna en egen dator.

Studieomdöme

Efter avslutad och godkänd utbildning får du de behörigheter du uppnått dokumenterat.

Ansök via Schoolsoft (använd denna länk om du vill ansöka om en plats på Allmän kurs i Kalix

Ansök via Schoolsoft distans (använd denna länk om du vill ansöka om att studera Allmän kurs på distans

OBS! För att bli aktuell som sökande måste du bifoga alla handlingar som efterfrågas för din kurs, alltså: skolbetyg, och personbevis. När du klickar på personbevis, välj ”Skriv ut via e-tjänst” så får du det i en PDF som du kan spara på din dator och sedan ladda upp i din ansökan. Du kan skanna eller fotografera dina övriga handlingar. Personligt brev laddas upp i pdf-format. Du laddar upp alla handlingar samtidigt så det är viktigt att du har allt klart när du ansöker. Du kan inte komplettera efteråt via e-post.

Grundskole- och gymnasial i form av yrkesbehörighet eller grundläggande högskolebehörighet.

Utbildningen berättigar till studiemedel. Du kontaktar CSN direkt för mer information. Till CSN:s hemsida.

Kristina Stenman | kristina.stenman@ | 070-190 15 71
Ann-Sofie Åström | ann-sofie.astrom@ | 070-666 23 29