Kalix tar täten på radiosidan

Som en av de allra första journalistutbildningarna i landet kan vi stoltsera med att ha investerat i samma radioproduktionssystem som Sveriges Radio arbetar med sedan flera år tillbaka. Systemet heter Digas och är ett komplett arbetsverktyg för inspelning, redigering och även utsändning.

Allt arbetsmaterial, det vill säga alla ljud och inspelade intervjuver som våra elever hämtar in ute i verkligheten, går alltså att tanka rakt in i ett och samma system. Efter intankning bearbetas ljudet i redigeringen och därefter kan den färdigredigerade ljudfilen plockas upp i utsändningdelen. Tja, man kan till och med säga att som elev hos oss ligger du i framkant gentemot Sveriges Radios journalister, eftersom våra elever får all sin utbildning i en ännu nyare (!) version av produktionssystemet Digas.

Fördelarna med att jobba i nya systemet är många, tycker vi här på skolan.

Samtidigt som eleverna får praktisk erfarenhet av det arbetsredskap som de kommer nyttja dagligen som radiomedarbetare, så har själva radioarbetet på skolan också blivit roligare, enklare och lättsammare!

Och det här märks av – inte minst på att både radiostudion och redigeringen numera används allt mer även utanför ordinarie lektionstid.

Det finns med andra ord många möjligheter för den som är radiointresserad på Kalix folkhögskola! Samtidigt som alla våra journalistelever kan räkna med att stå väl rustade för arbete inom radioområdet.